Mikulić na suđenju Kalmeti: “Livaković me smijenio jer sam odbio Sanaderov nalog”

Ispitivanjem Milivoja Mikulića, bivšeg državnog tajnika te bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta, nastavljeno je suđenje Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu koje je vodio naručivanjem promotivnog filma ‘Prometna renesansa Hrvatske’.

Ostavši pri ranijem stavu da će odgovarati samo na pitanje sudskog vijeća, Milivoj Mikulić je rekao da je u Upravu HAC-a došao na poziv Miomira Žužula te da je smijenjen 2004. godine ”jer nije htio provesti jedan posao koji mu je naložio premijer Ivo Sanader preko tadašnjeg predsjednika Uprave HAC-a Marija Crnjaka”.

Mikulić je pojasnio da je bila riječ o provedbi natječaja za otkup kamena iz kamenoloma Velika u vlasništvu Kamen Ingrada te da je Crnjaku kazao da je to nemoguće izvesti.

”Prema Zakonu o javnoj nabavi trebalo je najmanje dva valjana ponuditelja, a u Slavoniji postoji samo jedan legalni kamenolom. Koncesionar je dužan raditi pažnjom dobrog gospodarstvenika i koristan materijal, sukladno tome, se ne može bacati. Pitao sam se kome pripada višak kamena pa sam s tim u vezi kontaktirao Ministarstvo gospodarstva gdje su mi rekli da višak kamena pripada državi, a koncesionar plaća koncesiju temeljem onog što je prodao. Poslao sam svoju geodetsku službu koja je radila na dionici Županja – Lipovac da pogledaju taj deponij i rekli su mi da količinski i kvalitetom ne odgovara onome što je nuđeno, tako da sam ja bio protiv toga posla zbog čega sam i smijenjen”, kazao je.

Ljutiti premijer

Na upit sudskog vijeća na koji je način smijenjen, Mikulić je ustvrdio da je došao u Vladu te priopćio premijeru kako je provedba natječaja neprovediva, na što se tadašnji premijer Ivo Sanader naljutio.

”Nakon par sati me je kontaktirao Livaković i rekao mi da sam smijenjen”, izjavio je Mikulić dodajući da je premijera odbio riječima ”da je jednostavnije da odem odmah u Remetinec, nego da to napravim, pa odem u Remetinec”.

Mikulić je iskazivao i o tvrtki Dinarik koju je osnovao njegov brat, a koja je dobivala poslove na izgradnji autocesta. Kazao je da je tek tijekom suđenja čuo da je njegov brat u nekoliko navrata dobio 100.000 eura od Josipa Sapunara.

”Teško mi je sada reći što bih napravio da sam znao da je moj brat uzeo novac, no protivio bih se tome”, zaključio je Mikulić.

Božidar Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao ”po nalogu Zorana Milanovića” a drugu ”kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Odbacivanje krivnje

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...