Ministarstvo zdravstva: “Liste čekanja povećane su zbog dvostrukog naručivanja”

Nakon što je N1 jučer objavio kako je povećano vrijeme čekanja za preglede, priopćenjem se oglasilo Ministarstvo zdravstva. Tvrde da su liste povećane jer se pacijenti istodobno naručuju u više zdravstvenih ustanova.

“HZZO na svojoj internetskoj stranici objavljuje podatke koje dostavljaju zdravstvene ustanove. Riječ je o parcijalnim podacima zdravstvenih ustanova koje zasad nije moguće objediniti, te interpretacija tih podataka daje netočan uvid u stvarno stanje čekanja na nacionalnoj razini”, stoji u priopćenju ministarstva, donosi N1.

“Kao što je poznato, jedna osoba koja se istodobno naruči u više zdravstvenih ustanova, pogrešnom interpretacijom pojedinačnih podataka po zdravstvenim ustanovama broji se nekoliko puta, što stvara privid povećanih listi čekanja na preglede i dijagnostičke postupke.

Ministarstvo zdravstva i HZZO intenzivno rade na implementaciji informatičkih rješenja u cilju uspostave jedinstvene liste čekanja na nacionalnoj razini koja će objediniti sve pojedinačne podatke, te ista osoba neće biti istodobno naručena za isti postupak na više mjesta.

Napominjemo i kako je uvođenjem prioritetnih lista naručivanja riješeno brzo zbrinjavanje pacijenata sa sumnjom na ozbiljna zdravstvena stanja kojima je omogućen pregled specijaliste u roku od tjedan dana. Projektom su obuhvaćene 24 akutne bolnice i gravitirajuće ordinacije primarne zdravstvene zaštite.

Uspostavom prioritetnih lista tijekom prošle godine zbrinuto je preko 20 tisuća pacijenata. Zdravstvena stanja za preko 90% pacijenata obrađenih putem prioritetnog naručivanja doista su zahtijevala prioritetnu obradu. U tijeku je priprema za uključivanje i preostalih akutnih bolnica u prioritetne liste naručivanja.

Naravno, cilj Ministarstva zdravstva i HZZO-a je smanjiti i preostale liste čekanja i omogućiti obradu u medicinski primjerenom roku i pacijentima čija zdravstvena stanja ne zahtijevaju žurnu obradu. S tim ciljem pripremaju se kliničke smjernice koje će definirati vrstu i redoslijed obavljanja pojedinih dijagnostičkih i terapijskih postupaka sukladno pravilima medicinske struke.

Napominjemo kako Ministarstvo zdravstva i HZZO kontinuirano prate broj izvršenih postupaka u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Analiza pokazuje kako se broj izvršenih postupaka u prošloj godini znatno povećao, a namjera je da se u 2019.g. taj trend i nastavi”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva zdravstva, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...