Modrić nemoćan protiv novog Xavija: “Arthur igra, a Luka lovi njegovu sjenu”

Arthur Melo, mladi (22) veznjak za kojeg je Barca ljetos platila Gremiju 31 milijun eura i dovela ga kao Xavijevog nasljednika, bio je najbolji igrač El Clasica u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa kralja između Barcelone i Reala (1:1). Pritom je potpuno zasjenio Luku Modrića, 11 godina starijeg suparnika, Realovog playmakera sa Zlatnom loptom.

Svi španjolski mediji u izvještajima s utakmice i opisujući ključne duele “finala prije finala” ističu ono što je bilo vidljivo tijekom meča – ”novi Xavi” je pregazio Modrića, čija igra se svodila na to da lovi Arthura. I to većinom bezuspješno i uvijek za korak kraći.

Marca je i ovaj put ponovila titulu koju mu je dodijelila prije tjedan dana: “Najbolji je veznjak Barcelone.” Najčitaniji španjolski list dodaje: “Kada on ima loptu u nogama, Barcelona je sigurna da joj je nitko neće uzeti. Kontrolira igru, daje joj ritam i mijenja ga.” Ali to nije jedino čime je impresionirao madridske izvjestitelje iz Barcelone. “Arthur je nevjerojatno uspješan i u oduzimanju lopte od suparnika, piše Index.hr.

“Ovo mu nije prva odlična utakmica u zadnje vrijeme, zato i je postao praktički najbolji igrač Barcelone. S obzirom na to da Messi nije igrao od početka utakmice, Arthur je preuzeo odgovornost, igrao horizontalno ili vertikalno, kako je već trebalo. Njemu je nemoguće ukrasti loptu. Ukratko, radi sve što pet puta skuplji sunarodnjak Coutinho ne može”, uspoređuje Marca brazilskog ”topa” Barcelone s “flopom” Blaugrane.

Arthurovu lekciju Modriću slave i na Twitteru: “Bio je to drugi uzastopni masterclass Kralja Arthura u El Clasicu. Igrao je tako da je aktualni osvajač Zlatne lopte cijelu utakmicu lovio njegovu sjenu. Modrića se tijekom cijele utakmice vidjelo samo kada bi faulirao Arthura. No sve to vidjeli smo i u njihovom prvenstvenom duelu prije par mjeseci.”

Katalonski El Mundo Deportivo u tekstu naslovljenom “Arthur je igrao nogomet, a Modrić radio prljave poslove” ističe kako je “umjetnik kombinatorike i aktualni osvajač Zlatne lopte uspijevao manje igrati nogomet od nogometaša kojeg zovu novi Xavi”.

“Arthur je natjerao Hrvata da ga pokušava zaustaviti žestokim prekršajima. Nije bio toliko probojan, ali je mučio Modrića stalnim kretanjem i nalaženjem prostora na terenu. To je Hrvatu, koji je igrao daleko čvršće nego inače, stvaralo velike probleme. Modrić je morao igrati agresivnije kako bi Real spriječio proboj Barcelone kroz sredinu terena. U tome je uspijevao u prvom dijelu. Ali u drugom je podbacio i bio je uvijek dva koraka iza Brazilca, koji je, kao u prvom poluvremenu, davao ritam igri.”

Da bi to moglo biti tako, Arthur je dao naslutiti prije tjedan dana sjajnom igrom u pobjedi kojom je Barcelona izborila dva El Clasica s Realom u Kupu.

Barcelona je tada razbila Sevillu 6:1 i tako u uzvratu četvrtfinala Kupa kralja nadoknadila 0:2 iz prvog susreta.

Potez utakmice izveo je mladi Brazilac. Sjajnim proigravanjem u 31. minuti probio je obje linije Sevilline obrane, prevario pola suparničke momčadi i u nepromašivu priliku pred gol gurnuo usamljenog Ivana Rakitića.

On je samo dotaknuo loptu i poslao je pored nemoćnog golmana Soriana, ali bio je to jedan od onih zgoditaka kada je od samog poentiranja daleko ljepša asistencija.

“Arthur je vodio katalonski orkestar kao nekada maestro Xavi. Ili je to bio Xavi koji se na Camp Nou vratio u Brazilčevom tijelu?” pitala se Marca, koja je u nekoliko tekstova s utakmice hvalila igrača koji “sa samo 22 godine ima osobnost i čvrstinu. Nikad ne gubi loptu i sve je više probojan”.

Najčitaniji španjolski list pisao je da je Arthur ovom sjajnom asistencijom “natjerao u mišje rupe kritičare koji su mu prigovarali da odigrava alibi-dodavanja”. Nije da su pri tome bili u krivu jer Arthuru je ovo bila tek druga asistencija u 25 nastupa za Barcelonu.

Marca ne prestaje s pohvalama na račun igrača kojeg naziva “Xavijevom reinkarnacijom” i dodaje da trenutno u Barceloni nema veznjaka koji više pridonosi igri od Arthura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...