Monstrum s Paga za svako dijete će biti kažnjen kaznom zatvora do pet godina

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević zgrožena je s događajem na Pagu. Budući da nema dovoljno informacija nije mogla ništa detaljnije reći o samom slučaju.

– Svakako me to zaprepastio u svakom pogledu, ljudskom i profesionalnom, izaziva burne emocije. Pozivam sve institucije da u okviru svoje nadležnosti poduzmu mjere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako je došlo do ovog slučaja i svakako zaštiti djecu – rekla je pravobraniteljica.

I njezin ured, najavila je, uključit će se u utvrđivanje činjenica oko roditeljskog odnosa oca prema djeci i njegovog katastrofalnog postupaka, pišu 24sata.

Pirnat Dragičević zatečena je i brojnim situacijama u kojima dominira nasilje prema djeci. O tome će više govoriti i u svom izvješću koje se priprema. Iako joj je teško govoriti o statistici, ali ustvrdila je kako je ono u porastu u odnosu na proteklu godinu.

Ugledni zagrebački odvjetnik Milivoj Žugić kaže da se ovo djelo kažnjava kaznom zatvora od tri do 12 godina.

– On će svakako biti osuđen, a to što se sam prijavio ne vjerujem da će u ovom slučaju biti olakotna okolnost jer je svoje djelo dovršio, odnosno bacio je djecu s balkona. Teoretski ne bi trebao biti određen pritvor jer nema elementa bojazni da će utjecati na svjedoka. Ipak, zbog samog djela javnost će raditi pritisak pa vjerujem da će ga i pritvoriti. Svakako će biti izrečena mjera poput zabrane prilaska djeci – kaže nam odvjetnik Žugić.

Pitali smo hoće li za svako dijete snositi kaznu.

– S obzirom da je bacao jedno po jedno dijete, tretirat će se to kao četiri djela sa dvije teške kvalifikatorne okolnosti. Jedno je što je to napravio bliskim osobama, a drugo što je to napravio ranjivoj skupini odnosno djeci. To znači da će za svako djelo biti kažnjen s kaznom zatvora od tri do pet godina – zaključio je.

Na telefon smo dobili daljnjeg Josipova nećaka. Na pitanje ima li veze s Josipom Rođakom nam je uzvratio: “Što je sad napravio?”.

Pojasnili smo o čemu se radi pa je nastavio:

– Strašno, ali ne čudim se. On je problematičan od rođenja. S njim nitko od obitelji ne želi imati posla. Odrastao je u Virovitici no oduvijek krade, laže, kocka… Bio je grdan dužan još kao maloljetnik pa je negdje s 14 godina morao otići iz Virovitice jer su ga svi proganjali. Ne znam više gdje je završio, čini mi se u Pakracu. No ovo je vrhunac. Strašno!

Murganić: Nije ni sustav svemoguć

Ministrica Nada Murganić nakon obveza u Vladi kreće put Zadra, nakon monstruoznog čina gdje je otac bacio s visine od čest metara bacio četvero maloljetne djece.

– Idem u Centar za socijalnu skrb i ako ću moći vidjeti djecu. Telefonskim putem i mailom tražili smo informacije, ali ovo nam je zaista prioritet. Nisam sigurna za sada, dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor i dok osobno se ne uvjerim u to, da li smo mi kao stručni radnici Centra učinili sve da zaštitimo obitelji koje su nam povjerene. Zbog kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti – kazala je Murganić. Ponovila je da joj je strašno žao zbog svega.

– Ne može se uvijek sustav okriviti, jer nije ni sustav svemoguć, ali ako sustav, konkretno govorim o svom resoru, učinio propuste želim se uvjeriti i o tome želimo obavijestiti javnost i poduzeti određene sankcije. Zaista ponavljam ako. Ovo mi je prestrašan događaj, četvero djece u isto vrijeme da ne bi mogla mirno ostati ovdje u Zagrebu – kazala je Murganić.

Na informacije iz policije da je u obitelji već bilo nasilja i koja indirektno upire prst u Centar za socijalu skrb, uzvraća:

– Upravo zbog toga idem dolje. Preozbiljne su stvari i prevažno mi je da ne bih otišla dolje vidjeti prije svega djecu, informirati se o njihovom zdravlju i vidjeti što smo ili nismo do sada učinili te što moramo u budućnosti učiniti – poručila je ministrica.

Izvijestila je da je iz njezinog ministarstva već krenuo inspekcijski nazor, a angažirana je komora za stručni nadzor kako bi imala sveobuhvatnu sliku o čemu će, obećala je o svemu izvijestiti javnost.

Navela je kako smo unazad nekoliko dana svjedoci različitih oblika nasilja.

– Tamo gdje smo učinili sve po pravilima struke i po svijesti to treba priznati. To je teška djelatnost i posao. Ali tamo gdje smo zakazali, a imali smo očite znakove da smo trebali reagirati, treba priznati. Treba se jasno reći imenom i prezimenom tko je učinio kakav propust, ako je učinjen – kazala je ministrica.

Na pitanje raste li nasilje u Hrvatskoj, Murganić je kazala kako je sigurno da se ono više prijavljuje.

– Rekla bih da smo se svi kao društvo senzibilizirali više za netoleriranje bilo kakvog oblika nasilja i da je možda to taj dojam, jer se o tome otvoreno piše i o tome se razgovara. Sklona sam vjerovati da nismo društvo nasilja, ali smo sigurno društvo koje se jače i više senzibiliziralo u borbi protiv svih oblika nasilja. Mislim da je to jako dobro. Trebamo i jako puno raditi na prevenciji – zaključila je Murganić za 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...