Na A1 novi automobili neće moći “potegnuti” preko 130 km/h

Novi automobili u svojoj serijskoj opremi moraju imati sve više sigurnosne opreme, što je odlična stvar (iako proizvođačima automobila zadaje glavobolje budući da kupci očekuju iste cijene i više tehnologije), no zadnja u nizu mjera šokirat će sve vozače. Naime, prema prijedlogu europskog vijeća za sigurnost u prometu, svi novi automobili dobit će graničnike brzine! Da, dobro ste pročitali! Kada? Kako stvari zasad stoje, već za tri godine, piše britanski Express, prenosi Jutarnji.

Članovi europskog parlamenta već su odobrili ovaj prijedlog, a sve funkcionira pomoću ISA sustava (Intelligent Speed Assistance). Graničnici će koristiti podatke s GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na dijelu ceste kojim se automobil kreće. Snaga motora će prema tome biti ograničena, pa ćete tako primjerice na autocesti A1 moći voziti do 130 km/h.

Može li se ubrzati na brzinu veću od spomenute? Može, jakim pritiskom na papučicu gasa, no ako to nastavite raditi i samim time ubrzavati, nakon nekoliko sekundi javljaju se vizualna i zvučna upozorenja koja ne prestaju dok se brzina ne spusti na brojku koja stoji na znaku ograničenja. Spomenuti graničnici trebali bi postati obvezni u svim novim modelima koji se prodaju na tržištu EU (uključujući i Veliku Britaniju koja je u procesu izlaska).

Je li ovo “konačni kraj” za svako uživanje u vožnji? Budući da će uz ovaj sustav obvezni postati i sustavi poput autonomnog kočenja i sustava koji drži vozilo unutar trake (koji se pritom mogu isključiti jednostavnim pritiskom na prekidač), vjerujemo kako će se i ovaj moći na jednostavan način isključiti. Ipak, europsko vijeće za sigurnost u prometu u narednim bi godinama moglo odlučiti da se spomenuti sustavi ne mogu isključiti, prenosi portal Evo.

Naravno, sve se radi s ciljem povećanja sigurnosti, pa se tako procjenjuje graničnici mogli smanjiti broj prometnih nesreća za 30 posto…

Ipak, mjera je prilično ekstremna, a zanima nas i kako će proizvođači sportskih modela reagirati na ovu odluku. Zamislite samo Porsche 911 koji vas upozorava da vozite 135 km/h…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...