Orkanska bura poharala Nin i okolicu, šteta iznosi oko 1,5 milijuna kuna: “To je katastrofa, došla je pijavica. Ubilo mi je 50 ovaca”

Zidove i krov Antine štale orkanska je bura pretvorila u prah. Ante Mustać iz sela Grbe kaže: “To je katastrofa, došla je pijavica. Ubilo mi je 50 ovaca”.

Nema onoga tko na području Nina nije pretrpio štetu. Dok još uvijek traje sanacija u poplavi srušenih mostova, zbog posljedica bure morala je započeti još jedna neočekivana obnova. Uz desetke prometnih znakova, tu su i stotine oštećenih stabala, donosi dnevnik.hr.

Šime Veršić, djelatnik komunalnog poduzeća kaže kako saniraju grad već tri dana. Uz razorene plaže, pojavio se i ekološki problem, ali najviše je oštećenja na kućama.

Jozo Mustać, pročelnik UO za komunalne poslove Grada Nina napominje kako su gotovo svi krovovi oštećeni, a da je stradala i borova šuma.

Nered nakon bure uklanja se diljem obale, a sve jadranske županije suočene su sa štetama pa je moguće i proglašenje elementarne nepogode. Ali prije županija, posao moraju odraditi gradovi i općine. Split je među prvima započeo primati prijave šteta. Grad je obavijestio građane da štetu mogu prijaviti do 4. ožujka.

Nino Vela, dogradonačelnik Splita poručuje: “Za sada je preuranjeno govoriti ocjenu imamo li razinu elementarne nepogode ili ne. Tek kada budemo imali sve podatke od svih građana koji su pretrpjeli štete, tek tada ćemo moći donijeti takvu odluku”.

Procedura prijave šteta mogla bi potrajati nekoliko tjedana. Najprije građani prijavljuju štete, pa onda povjerenstva izlaze na teren, zatim gradovi i općine šalju izvješća i onda županije donose odluku. Ovdje u Ninu, velika se šteta dogodila drugi put u godinu i pol dana.

Emil Ćurko, gradonačelnik Nina otkriva kako procijenjena šteta iznosi oko milijun i 500.000 kuna. Tvrdi da je ovo jedna od nezapamćenih bura. “Ni najstariji sugrađani ne pamte da je bilo ovakve bure, ali štete nisu kakve su bile 2017. godine. Sada očekujemo još prijava građana, ali smatramo da će biti znatno manje štete nego prije tri godine”.

Gradonačelnik Nina je upitan i ima li uopće smisla proglašavati nepogodu ako država nema novca za odštete? “Da nije proglašena elementarna nepogoda mi ne bi uopće dobili novce”, rekao je.

“Šteta se u tom slučaju ne bi sanirala, a šteta je na infrastrukturi iznosila više od 40 milijuna kuna. Apsurd je da su neki ljudi dobivali 40, 50, 60 kuna kao odštetu. Šteta se nije priznavala za automobile, kućne aparate, ali za građevinske objekte je štetu određivala država, a Grad je pomogao po tom pitanju”, napomenuo je.

S obzirom na nepredvidivo vrijeme, gradonačelnik Nina savjetovao je građanima da osiguraju svoju imovinu, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...