Paški sir Žigljen na listi najboljih sireva svijeta!

Najeminentniji časopis specijaliziran za sir – Culture Cheese objavio je listu “Najboljih sireva u 2018. godini: Europa i šire”, a na njoj naše boje brani sir Žigljen iz Vinskog Dropa, sirane Gligora iz Kolana na Pagu, prenosi otoci.eu.

Kako navodi Culture Cheese, dobri sirevi se mogu naći od Colorada do Hrvatske, ali među dobrima postoje i oni najbolji pa se tako na listi našao i hrvatski sir, kao jedini u cijeloj regiji.

Sir Žigljen, kako mu i ime govori (paška trajektna luka okrenuta prema planini Velebit), inspiriran je otokom Pagom i tradicijom proizvodnje sira na Pagu. On je Gligorin klasik, nastao još 1996. godine, kada je Ivan Gligora bio primoran napraviti mješani sir iz paškog ovčjeg mlijeka s kravljim mlijekom iz zaleđa Zadra, budući da nije prve godine rada mogao otkupiti dovoljne količine mlijeka za ikakvu proizvodnju Paškog sira. Tržište ga je ubrzo prihvatilo kao najbolji sir iz mješanog mlijeka, koji donosi najbolje od “oba svijeta”, budući da se kombiniranjem mlijeka uz primjenu tradicionalnih tehnologija i znanja stvara unikatna struktura i okus.

Žigljen je tvrdi mješani sir iz kravljeg i ovčjeg mlijeka s područja Dalmacije, Like i Korduna, ima izraženu aromu i miris, te defnirano, kompaktno tijesto. Zrije minimalno 3 mjeseca. Dobitnik je više visokih međunarodnih priznanja kojima može pridodati i ovo časopisa Culture Cheese.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...