Po izboru uglednog Telegrapha, Zadar je među 10 najljepših gradova na hrvatskoj obali

Ugledni britanski magazin Telegraph smjestio je Zadar među 10 najljepših gradova na hrvatskoj obali.

Hvar

Među kulturnim znamenitostima u gradu Hvaru vrijedi posjetiti Arsenal, prostor koji je svojevremeno služio za popravak galija, kao i katedralu na glavnom trgu, preporučuju Britanci u magazinu Telegraph. Nakon teksta o tome da Britanci upozoravaju: Hrvatska bi bila savršena destinacija da nema jedan veliki minus, novinarka Jane Foster usredotočila se na pozitivne strane Lijepe Naše te navela samo jedan minus, prenosi Pun Kufer.

Magnet za jahtaše, slavne (uključujući i Beyonce) kao i lude noćne zabave, Hvar nudi ponešto za svakoga. Telegraph izdvaja i Korčulu, grad koji se navodi kao rodno mjesto Marka Pola, Dubrovnik te Cavtat – mjesto na kojem se usporava životni tempo.

Rovinj

Venecijanske fasade koje okružuju luku u obliku potkove i crkvu na vrhu brežuljka iz 17. stoljeća Britanci su izdvojili kao samo neke od razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Rovinj, grad koji ima najveću koncentraciju luksuznih hotela nakon Dubrovnika. Kao motivacija može poslužiti i izvrsna kuhinja koja spaja riblje specijalitete, miomirise tartufa i teran koji mami iz čaše rubinski crvenom bojom u gozbu za pamćenje.

Mali Lošinj

U 19. stoljeću imao je 11 brodogradilišta, a iz tog vremena datiraju i elegantne gradske vile okružene vrtovima. Danas je Lošinj „otok vitalnosti“ na koji se dolazi uživati u suncu, šljunčanim plažama, mirisnim borovima i mirisima mediteranskog bilja.

Rab

Poput golemog broda koje se vidi izdaleka, Rab se uzdiže iznad mora i spaja se s nebom prekrasnim zvonicima. Istražite njegove romaničke crkve i renesansne vile i zalutajte u ulicama povezanima strmim kamenim stubištima. Uskočite na taksi-čamac i uživajte u tirkiznim vodama kolijevke nudizma u Hrvatskoj.

Zadar

Uske ulice utvrđenog poluotoka otvaraju se na drevni zadarski Forum, danas glavni trg. Muzej antičkog stakla priređuje demonstracije puhanja stakla, a u zadarskoj luci nalazi se instalacija Pozdrav Suncu, neposredno uz Morske orgulje.

Šibenik

Izgrađen na brdašcu s pogledom na zaklonjeni morski kanal, Šibenik su osnovali Slaveni 1066. godine. Pogledajte veličanstvenu katedralu, ručajte u restoranu Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom i poslušajte koncerte na Tvrđavi sv. Mihovila. Roisin Murphy i Bryan Ferry nastupali su ondje prošle godine.

Split

Veličanstveni stari grad nalazi se unutar rimskih zidina Dioklecijanove palače.UNESCO je uvrstio drevne ulice na popis svjetske baštine, no usprkos tome bankomati i prodavaonice brze hrane ugrožavaju njihov značaj. Poslušajte operu na otvorenom tijekom ljetnog festivala, kupujte sezonsko voće na tržnici, a zatim uhvatite bijelo-plavi Jadrolinijin trajekt do nekog od obližnjih dalmatinskih otoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...