Pouka iz Zadra nakon presude dr. Radmanu; Život djeteta u Hrvatskoj vrijedi godinu dana zatvora

Zadarski pedijatar dr. Darko Radman osuđen je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje. Tereti ga se da je 2015. godine skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka Roka Begonje iz Sv. Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha i streptokoka. Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić donijela je ovu nepravomoćnu presudu, koja je ujedno prva takva presuda nekom liječniku koji je skrivio smrt pacijenta.

Za ovo kazneno djelo moguća je maksimalna kazna od osam godina zatvora te smo kontaktirali Općinsko državno odvjetništvo u Zadru i pitali ih hoće li se žaliti na ovu presudu.

“Ovo državno odvjetništvo još nije zaprimilo pisani otpravak presude Općinskog suda u Zadru, te stoga nismo u mogućnosti komentirati niti sankciju niti obrazloženje same presude, a o samoj žalbi odlučit ćemo nakon što zaprimimo pisani otpravak prvostupanjske presude”, odgovorili su Indexu u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Petra Samoborec, odvjetnica iz odvjetničkog društva Mađerić i Lui koje zastupa roditelje Roka Begonje, rekla je da su sa strankama dogovorili da neće izlaziti u javnost s konkretnim izjavama dok presuda ne postane pravomoćna.

“Roditelji su aktivno sudjelovali u ovom kaznenom postupku i zadovoljni su osuđujućom presudom, ostalo ne možemo komentirati, a i rasprava je bila tajna”, rekla je odvjetnica Samoborec za Index.

“Ovo je presedan”

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, u razgovoru za Index komentirala je ovu presudu i rekla da je ovaj slučaj dosta sličan slučaju smrti dječaka u Metkoviću.

I šestogodišnji Roko Begonja je nekoliko puta tražio liječničku pomoć i na hitnoj i na odjelu pedijatrije u Općoj bolnici u Zadru, a preminuo je od posljedica septičkog šoka. Dječaku nije izvađena krv niti uzet bris grla kako bi se utvrdilo o kojoj se bakteriji radi iako mu se stanje rapidno pogoršavalo.

“Ovo je presedan u Hrvatskoj, nije se dosad dogodilo da je jedan liječnik zbog nesavjesnog liječenja i smrti pacijenta išao u zatvor, tako da je ova presuda zasigurno pokazala da se društvo ipak počelo mijenjati, da su se počeli štititi najslabiji. No kad govorimo o kazni, može li godina dana zatvora biti dovoljna kazna za cijeli život kojeg više nema? U tom smislu roditelju to ne može biti satisfakcija za gubitak djeteta”, rekla je za Index Jasna Karačić.

Navodi kako je u Hrvatskoj već bilo slučajeva da su liječnici skrivili smrt pacijenata. Za neke se zna dok se za druge, kaže, ne zna jer su se dobro sakrili od javnosti.

“Ova presuda je važna poruka za naše društvo”

“No sama presuda kao takva je ipak presedan za naše društvo i smatram da koliko god dugo trajalo suđenje, ovo je važna poruka. Vjerujem da će ovo biti jedna lekcija svim drugima da konačno počnemo učiti, i da se ne bježi od grešaka i da će se najslabije ipak zaštititi, a ne da se opet iste greške javljaju pa se iznova iznenadimo takvim stvarima. Ovakve se stvari kod liječenja događaju, treba ih rješavati i osuditi one koji nesavjesno liječe pacijente”, rekla nam je Karačić.

Također navodi i kako treba pohvaliti one liječnike i medicinsko osoblje koji rade savjesno, no problem je kaže što mi niti hvalimo dobre niti osuđujemo loše.

“Kad govorimo o slučaju u Metkoviću, Komora je povukla svoj nalaz i tu se trebalo drugačije postupati, no sad sve dalje ovisi o sudu. Situacija je slična sa slučajem u Zadru, iako se medicinski slučajevi ne mogu uspoređivati jer je svaka dijagnoza drugačija. No s obzirom na to da je Ministarstvo za slučaj u Metkoviću dobro odradilo posao, utvrdilo nepravilnosti u radu liječnika i postupanju s djetetom, trebao bi se voditi postupak u DORH-u, baš kao što se vodio i u Zadru. Možda je ova presuda zbog ovog što se dogodilo dječaku u Metkoviću. Jedno na drugo ima utjecaj”, rekla nam je Karačić.

Navodi kako ova presuda iz Zadra mora biti poruka svima da se moramo kao društvo mijenjati i voditi računa o tome da se to sutra bilo kome može dogoditi te da moramo spriječiti da se ovakvi slučajevi smrti zbog nesavjesnog liječenja ponavljaju.

“Dok god postoji mogućnost da se slučajevi poput ovih guraju ispod tepiha, oni će se ponavljati i nećemo učiti na greškama koje se događaju. Moramo spriječiti da se ovakvi slučajevi skrivaju”, rekla je Karačić.

Dr. Radmanu nije oduzeta licenca za rad

Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata za Index je pohvalio donošenje ovakve presude u Zadru.

“Sreća da su donijeli takvu presudu, svi koji loše rade bi morali biti sankcionirani. Svima je u interesu da se neželjeni događaj realno sagleda, da svi učimo iz toga, ovakva presuda je jedan normalan proces kakav bi se i ubuduće trebao voditi i moram pohvaliti sudstvo da je napokon reagiralo”, kratko je rekao Drlje.

Za komentar na presudu zamolili smo i Hrvatsku liječničku komoru iz koje su nam odgovorili da je ne mogu komentirati jer je nepravomoćna.

“Ovu nepravomoćnu presudu ne možemo komentirati do njene pravomoćnosti”, stoji u odgovoru Hrvatske liječničke komore za Index.

Također smo ih tražili odgovor na pitanje je li se pred njihovim Sudom časti vodio postupak protiv nepravomoćno osuđenog pedijatra dr. Darka Radmana i je li mu oduzeta licenca, na što su nam odgovorili da se protiv njega nije vodio postupak te mu samim time i nije oduzeta licenca za rad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...