Povratak u zimski režim; Crveni meteoalarm upozorava na izrazito burno vrijeme u nekim područjima

Nakon obilne kiše, jake južine i, za ovo doba godine, previsoke temperature, vraćamo se u zimski režim. Idućih dana oborina će biti sve manje, zapuhat će bura, a temperatura će se prilagoditi vrijednostima primjerenijim početku veljače.

Inače, za ove toplo hladne promjene odgovorne su zračne mase koje potječu iz različitih dijelova Europe i njihova česta izmjena karakteristika je upravo prijelaznih mjeseci, od zime prema proljeću. Neka vas takve promjene ne čude bude li ih idućih tjedana. Sad je pravo vrijeme za to.

Ciklona koja je u subotu i nedjelju donijela sav ovaj nered, popunjava se i slabi. U ponedjeljak će nad našim područjem prevladavati utjecaj anticiklone pa će vrijeme biti stabilnije.

Međutim, i dalje ponegdje može biti još malo kiše. Vjerojatnije u Dalmaciji, a u prvom dijelu dana još i mjestimice na kopnu. U gorju je moguće malo susnježice ili snijega. Bit će umjereno oblačno, a malo više sunca bit će jedino na sjevernom Jadranu gdje će puhati umjerena i jaka bura, s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima.

Jake bure bit će i u Dalmaciji. Sjeverac će rashladiti kopneni dio zemlje. Jutarnja temperatura tako će biti od 2 do 3, dok se na moru očekuje od 6 na sjevernom do 10-ak, a 12 stupnjeva Celzijevih na južnom dijelu, donosi dnevnik.hr.

Poslijepodne se očekuje oblačno vrijeme, ali bez oborina, a uz sjeverac i sjeveroistočnjak bit će osjetno hladnije nego ovog vikenda. Mjerit će se najviše 6 stupnjeva Celzijevih.

Slično će biti i u Slavoniji i Baranji. Većinom oblačno, vjetrovito i hladno, s temperaturom oko 5 stupnjeva Celzijevih.

U gorju će ponegdje pasti malo snijega, potom će se i naoblaka pomalo kidati. Sjeverni Jadran u ponedjeljak očekuje djelomice sunčano, ali izrazito burno vrijeme. Bura će biti jaka s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. I meteoalarm je za ovo područje u ponedjeljak zbog bure na crvenoj razini. Očekuje se 10-ak stupnjeva na moru, a svega 2 ili 3 bit će u gorju.

Bura će puhati i u Dalmaciji, a isto će na mahove biti olujna pa vodite računa o tome. Uz škuru buru, mjestimice će biti još malo kiše, osobito južnije gdje će se zadržati više oblačno vrijeme. Sjevernije u regiji može proviriti i sunce. Najviša dnevna temperatura bit će između 10 i 13 stupnjeva na obali, te malo niža ipak u zaleđu.

U utorak bi koja pahulja mogla još zalepršati u gorju, a u Slavoniji možda još malo kiše. Potom se očekuje stabilnije, a od srijede i sunčanije vrijeme. U četvrtak ujutro ponegdje će biti magle. Temperatura se neće značajnije mijenjati.

Na Jadranu prema sredini tjedna se očekuje djelomice sunčano vrijeme i uglavnom bez oborina. Puhat će umjerena i jaka bura, u četvrtak sjeverozapadnjak. Temperatura također bez promjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...