Pravna stručnjakinja: “Sud je Kovačeviću mogao izreći mjere opreza”

Odluka suda da ne odobri novi zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za izricanje mjera opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu podijelila je i pravne krugove. Slučaj je u Točki na tjedan komentirala profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević.

Je li točno objašnjenje da je nemoguće bilo u ovom slučaju izreći mjere opreza okrivljeniku jer je istekao istražni zatvor? 

“Ne. Mjere opreza su samostalne mjere za osiguranje prisutnosti okrivljenika na kaznenom postupku. Najčešće su kao zamjena za istražni zatvor, ali postoje brojni slučajevi kada se izriču neovisno.”

Znači, sud je mogao izreći mjere opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu?

“Ovisno o činjenicama koje je utvrdio, ali s obzirom na zakonske propise mogao je to učiniti. Zakon kaže da se one mogu izreći nakon isteka trajanja istražnog zatvora, do pravomoćnosti.

Znači, kada istekne istražni zatvor ponovno se mogu izreći mjere opreza?

“Nema dvojbe. Imate izričitu zakonsku odredbu koja kaže da mjere opreza traju do pravomoćnosti presude neovisno o trajanju istražnog zatvora.”

Nije ili, ili situacija?

“Nije, to su samostalne mjere.”

Mnogi upozoravaju da vrlo često u ovakvim slučajevima, koji su pod lupom javnosti, postoji mogućnost da optuženici traže i dobivaju tužbe na Sudu za ljudska prava. Gdje je granica, koliko smijemo komentirati?

“On će nakon što završi postupak u RH imati pravo podići ustavnu tužbu, a onda na Sud za ljudska prava ako misli da nije imao pravični postupak. Novinari su dužni komentirati sva tijela državne vlasti pa i tako sud, to je njihova obveza. I pravo je građana da dobije informacije o radu državnih tijela. Apsolutno stoji obveza novinara da komentiraju kaznene postupke, ona je propisana i u Ustavu. Postoji i vanjska sudska kontrola koja se vrši putem javnosti, a ta javnost su prvenstveno mediji i akademska zajednica koja ima potrebno znanje. Pri tome se svakako treba paziti na presumciju nevinosti, ne bi se pri izjavama trebalo implicirati da je on počinio to djelo.”

Čak i kad je počinitelj, kao u ovom slučaju, u prvostupanjskom procesu priznao djelo.

“Sve do pravomoćne presude. Iako se on priznanjem odrekao, ali do pravomoćne presude on to ima pravo.”

Iako ste jedna od glavnih stručnjakinja za kazneno pravo, niste u radnoj skupini za novi Zakon o kaznenom postupku?

“Ne mogu to komentirati. Ja sam isto iznenađena s obzirom da je gospodin Martinović, koji vodi radnu skupinu bio kod mene na razgovoru o izmjenama. Očito postoje dublji razlozi.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...