Prijedlog Zadranina; Hrvatska dijaspora za svoj grb izabrala onaj s prvim bijelim poljem

Frank, ili Frano, Bilaver ne miri se s gubitkom utjecaja u HDZ-u. Ovaj bivši šef stranke za Sjedinjene Američke Države održavao je bliske kontakte sa svim predsjednicima HDZ-a, čak se za njega govorilo da je jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera. Svojedobno je čak trebao i svjedočiti na suđenju Sanaderu zbog afere Fimi Medija, ali se nije pojavljivao na ročištima, piše express.

Ovih dana odlučio je krenuti u konačni obračun sa svojom, naizgled, bivšom strankom pa je svojevoljno odlučio kako će izgledati hrvatska zastava za iseljenike.

“Na sastanku hrvatskih iseljenika u Clevelandu na Stepinčevo 10 veljače 2019. godine. Odlučeno je i jednoglasno prihvaćeno kako će izgledati ZASTAVA I GRB HRVATSKE Dijaspore.” stoji u javnoj objavi na Facebook profilu Frane Bilavera.

“Te pozivamo sve Hrvatske ustanove, Crkve, škole, klubove i druge organizacije u iseljeništvu da uz službenu zastavu RH istaknu i zastavu Hrvatske Dijaspore. Pošto već od uspostave i obrane RH svaka Županija ima svoju zastavu i Grb, danas 10 veljače 2019. godine predstavnici Hrvatskog iseljeništva na sastanku u Clevelandu što uživo što video nadzorom javili su nam se predstavnici iz svih zemalja u iseljeništvu. Prijedlog organizatora Franka Bilavera bila je samo jedna točka dnevnog reda, usvajanje Zastave i Grba Hrvatske dijaspore.

Prijedlog Fra Joze Grbeša je bio da to bude povijesna HRVATSKA Zastava. Što je jednoglasno prihvaćeno. Danas dajemo do znanja svim institucijama u Hrvatskom iseljeništvu (Dijaspori) da i mi kao i svaka druga Županija u RH imamo svoju Zastavu i Grb. Zahvaljujem svima i šaljem Ministarstvu Uprave, Predsjednici, Predsjedniku Sabora i Predsjedniku Vlade RH radosnu vijest o službenoj Zastavi Hrvatske Dijaspore.”

Izvan Bilaverove političke aktivnosti, o njemu se jako malo zna. Među rijetkim informacijama o životu prije politike spominje se da je navodno polazio sjemenište u Zadru, ali ta epizoda je neslavno završila. Kako piše Tportal, navodno ga je iz sjemeništa izbacio pokojni zadarski nadbiskup Ivan Prenđa jer je širio laži o pojedinim svećenicima.

Smetala mu je i Jadranka Kosor pa je u jednom otvorenom pismu napisao: “Trebate pomoć psihijatra, jer davno su prošla vremena kad se vladalo komunistički, prijetilo i ljudima uništavalo živote.” Sve to je uspio preživjeti, manje ili više uspješno.

Pad Franka Bilavera počeo je usponom Andreja Plenkovića na 17. saboru HDZ-a 2016. godine.

“Smatram da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana”, ispalio je tada tek europarlamentarac Plenković. Bilo je to u vrijeme kada je Tomislav Karamarko jedva održavao svoju vlast u stranci potresen brojnim aferama. Nešto kasnije će Plenković preuzeti stranku i Vladu, ali Bilaverov istup na istom tom saboru neće zaboraviti.

“Učinilo mi se da umjesto Plenkovića govori Božo Petrov. Trebaš se ispričati Karamarku, to je izravan udar na predsjednika”, izjavio je Bilaver i tako zapečatio svoju sudbinu.

Nekoliko mjeseci kasnije, u razgovoru za Večernji list, kazat će da se nije htio obračunavati s budućim premijerom. “Oni ne kuže da na Saboru u stvari nisam napao Plenkovića koliko sam branio instituciju predsjednika HDZ-a, samo sam tražio da se ispriča Karamarku. Stranka je jaka koliko je jak njezin vođa”, rekao je Bilaver Večernjaku.

“Nadam se da gospodin Plenković ne misli da sam ga napadao. Da je bilo tko na njegovu mjestu, učinio bih isto. Naime, Karamarko je morao otići jer nije želio vjerovati da mu najbliži suradnici zabijaju nož u leđa. Nisam ja neki špijun i sveznalica, ali znam što se radi: ti isti ljudi sada rade protiv Plenkovića na isti način, tako što rovare za nekog trećeg. U interesu stranke to treba glasno i jasno reći, iako će neki reći da sam hrabar, a neki da sam lud. Predsjednik Plenković mora znati da se i njemu već radi o glavi kao što se radilo i Karamarku, jer se u HDZ vratila struja koja je bivšeg predsjednika iskoristila i izdala. Dok oni to shvate proći će vrijeme, ali nemojte se začuditi ako na sljedećem saboru Plenkoviću naprave isto, pa ću morati i njega braniti”, zaključio je Frank Bilaver.

Njegova diplomacija, čini se, do sada nije urodila plodom pa se okrenuo provjerenoj metodi skupljanja utjecaja. Okrenuo se hrvatskoj povijesti i iz naftalina počeo izvlačiti ustašku simboliku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...