Psi umiru na Benkovačkom sajmu, Prijatelji životinja prijavili sve ministarstvu

Posjetitelji poznatog Benkovačkog sajma, koji se održava svakog 10. u mjesecu, poslali su udruzi Prijatelji životinja potresne fotografije pasa za prodaju.

“Psi su većinom privezani za ogradu plavim plastičnim konopom, leže na potrganim kartonskim kutijama ili na goloj hladnoj zemlji, a među velikim brojem štenaca za prodaju mnogi su vidno pothranjeni, bolesni i inficirani buhama. Jedan od štenaca s fotografije umro je pred očima posjetitelja. Najviše u ponudi ima lovačkih pasmina i hrvatskih ovčara, ali prodaju se i mješanci i šarplaninci. Sve to događa se godinama potpuno ilegalno, uz prešutni pristanak inspekcije. Prijavili smo sve Ministarstvu poljoprivrede kako bi se zaustavila ova užasna praksa u Hrvatskoj”, kažu iz udruge.

“Prema informacijama koje smo primili, ovakvi užasni prizori rutinski se ponavljaju na sajmu iz mjeseca u mjesec. Prodavači postanu jako neugodni ako ih se pita jesu li psi cijepljeni i mikročipirani, a nakon sajma, štence koje nisu uspjeli prodati ostavljaju u neposrednoj blizini sajma, u samome gradu Benkovcu i u okolnim poljima te ih nakon toga zbrinjavaju volonteri udruga za zaštitu životinja”, kaže pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja.

Dodaje da je zabrinjavajuće i to što su na sajmu prisutni veterinari i komunalni redari koji bi trebali prijaviti i spriječiti nelegalnu prodaju pasa, no ne čine ništa. Stoga su Prijatelji životinja podnijeli prijavu veterinarskoj inspekciji i pisali Ministarstvu poljoprivrede tražeći da stane na kraj ovakvoj praksi ne samo u Benkovcu nego i u svim drugim krajevima Hrvatske.

U Hrvatskoj je zabranjena prodaja pasa i mačaka u pet shopovima te na tržnicama, veletržnicama i drugim javnim mjestima. Psi i mačke koji su uzgojeni u svrhu prodaje mogu se kupiti isključivo od uzgajivača registriranih u Ministarstvu poljoprivrede. Psi namijenjeni prodaji trebaju biti cijepljeni i mikročipirani, a pravilna skrb obuhvaća i tretiranje protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Ivana Lunka ističe da prodavači na sajmovima sve to krše.

Dakle, prema Zakonu o zaštiti životinja, svi koji uzgajaju pse, mačke i druge kućne ljubimce moraju biti registirani pri nadležnom ministarstvu te poštovati pravilnik koji se odnosi na uzgoje kućnih ljubimaca, a što se očito ne poštuje na štetu ljudi, životinja i lokalnih zajednica.

U Turističkoj zajednici grada Benkovca ponosno ističu da se Benkovački sajam održava već više od stotinu godina, da je to benkovački brend te su jako ponosni na ponudu sajma. Psi se ne spominju u njihovu vodiču, ali dobro je poznato među posjetiteljima sajma da se tamo mogu kupiti ili prodati psi. Tim više, Turistička zajednica trebala bi, i zbog ugleda Benkovca, pripaziti da prodavači ne krše Zakon o zaštiti životinja i prijavljivati ilegalnu prodaju životinja.

Prijatelji životinja apeliraju na građane da nikada ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku ako imaju uvjete za skrb o njima. Naglašavaju da su životinje živa bića, a ne predmeti te da velik broj napuštenih životinja čeka na udomljenje u skloništima i na skrbi udruga.

Za komentar na prigovore udruge Prijatelji životinja tražili smo od gradonačelnika grada Benkovca, Tomislava Bulića.

– Imam problema i s komunalnim redarima, jedan je na bolovanju već mjesecima, ali u svakom slučaju ćemo izregulirati i onemogućiti prodaju pasa. Napravit ćemo sve da omogućimo da se takva praksa prodaje životinja odvija u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, Zakonu o komunalnom gospodarstvu i ovlastimo komunalnog redara, kazao je gradonačelnik Bulić.

Zbog čega to dosad nije napravljeno?

– Zakon o komunalnom gospodarstvu donesen je prije nekoliko mjeseci, a i pročelnik za komunalne djelatnosti je odsutan već duže vrijeme zbog bolesti, pa posljedično to sve tako ide… – kazao je gradonačelnik Bulić dodajući kako se dosada “urgiralo” na benkovačkom sajmu po pitanju prodaje životinja, ali očito ne dovoljno. Istaknuo je kako će riješiti taj problem te da se on u budućnosti neće ponavljati.

– Komunalci su prošle slučajeve odrađivali sukladno njihovim ovlastima, ali prije nisu imali velike ovlasti, to je bilo isključivo vezano uz unutarnji krug sajma, no prodavači su nakon toga bili dovitljivi te su izlazili van kruga sajma i tamo prodavali pse, a sada ćemo sukladno zakonima sankcionirati i one koji budu van kruga sajma prodavali, od idućeg sajma pa na dalje, zaključio je Bulić.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...