Puljić optužen da je zataškavao slučaj pedofilije u Zadru, a pred Papom se okrenuo za 180 stupnjeva; Nadbiskupija demantirala navode

Koncem 20. stoljeća katolička je crkva krenula u ozbiljan obračun s pedofilijom u njenim redovima. Proces je započeo papa Ivan Pavao II, nastavio ga Benedikt XVI, a sada ga u velikom stilu realizira papa Franjo koji je poručio da je zataškavanju pedofilije u Crkvi najzad došao kraj.

Zbog toga je u četvrtak sazvao sastanak s predstavnicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta, a među njima i sa zadarskim nadbiskupom, Želimirom Puljićem. Otkako je pozvan da dođe u Rim, nadbiskup je svoju retoriku okrenuo za 180 stupnjeva, piše 100 posto.

Nova retorika
Isti čovjek koji je 2012. relativizirao nedjelo don Nedjeljka Ivanova, svećenika iz Bibinja optuženog za pedofiliju, sada u nizu intervjua žestoko poručuje kako je svećenicima-pedofilima odzvonilo.

“Strašno je to. Mediji imaju pravo centrirati se na Crkvu. Jer ona mora biti čista! Ona mora biti jasna, prozirna. Crkva mora biti autentična! Ali, volio bih da ne zaboravimo te druge milijune koji su prepušteni razbojnicima koji šire takvu ideologiju”, izjavio je neki dan na Hrvatskom katoličkom radiju, iako je prije nekoliko godina, kada je izbio skandal s don Nedjeljkom, optuživao medije za senzacionalizam i tvrdio kako u Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza da se pedofilija u crkvi prijavljuje svjetovnim vlastima.

Umjesto u zatvor, don Nedjeljko smješten je tada u starački dom, a nedavno se preko medija požalio da je usamljen i da mu nedostaje društvo drugih svećenika. Više svjedoka bibinjskog je svećenika optužilo za zlostavljanje u sakristiji prilikom ispovijesti dok su mu okajavali svoje grijehe.

Cinično pismo žrtvama
Umjesto da najstrože osudi nedjela don Nedjeljka, zadarski je nadbiskup njegovim žrtvama umjesto isprike poslao cinično pismo:

“Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovalištu, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno. Svemu tomu usprkos, Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra”, stajalo je, između ostalog, u njegovom pismu žrtvama.

Upućeni su medijima kazali da je Puljić za problem s don Nedjeljkom znao pune dvije godine, ali da je šutio. Istovremeno, prijatelji don Nedjeljka Ivanova širili su glasine da su svjedoci protiv njega članovi protukršćanskih sekti, jedan iz Makajine sljedbe, politeističke vjerske zajednice koja prakticira slobodnu ljubav, a drugi iz nepostojeće sekte ‘Crna ruža’.

Osuđeni pedofil služio misu u Katedrali
Na žalost, slučaj don Nedeljka Ivanova nije jedini slučaj pedofilije u crkvenim redovima. Zagrebački župnik Ivan Čuček uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog 16 kaznenih djela bludnih radnji nad 10-godišnjim djevojčicama. Usprkos sudskoj presudi, prije isteka roka kušnje služio je misu u zagrebačkoj Katedrali, a Crkva je Čučeka branila u svojim glasilima.

Na tri godine zatvora 2007. osuđen je rapski svećenik Drago Ljubičić iz Banjola na Rabu zbog bludničenja nad dječacima u dobi od osam do 11 godina. Slučaj pedofilije potresao je 2017. Slavoniju i Baranju. Neimenovani svećenik zbog pedofilije osuđen je na godinu dana zatvora, no sudac mu je promijenio kaznu u 730 sati društveno korisnog rada. Nadbiskupija je za čitav slučaj znala, no nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić naložio je da se o svemu šuti.

Zadarska nadbiskupija uputila je u međuvremenu demantij na članak „Zataškavao, a sad osuđuje – Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji.”

Demantij Zadarske nadbiskupije prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Zadarska nadbiskupija demantira i u cijelosti odbacuje niz netočnih navoda objavljenih u članku na portalu Jutarnjeg lista ‘100 posto’, u četvrtak 21. veljače, pod naslovom: „Zataškavao, a sad osuđuje – Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret“ čija je autorica Mia Mitrović.

Članak je, a reagiramo na njegov prvi dio koji se odnosi na nadbiskupa Puljića, zlonamjerno koncipiran te neargumentirano i neprofesionalno napisan. Žalosno bi bilo kada bi takvo ‘pisanje’, odnosno neistinito podmetanje i serviranje laži, bilo standard u radu svih novinara, odnosno novinarske struke. U tom smislu, taj članak je negativan primjer i iznimka, a ne pravilo.

Na početku članka novinarka Mitrović donosi ‘ocjenu’ djelovanja nadbiskupa Puljića u slučaju don Nedjeljka Ivanova, svećenika Zadarske nadbiskupije kojemu je 2014. g. Crkveni sud u Zadarskoj nadbiskupiji utvrdio moralnu i kaznenu odgovornost za počinjenje pedofilije, a postupak je pokrenut upravo na promptnu reakciju i inicijativu nadbiskupa Puljića.

Mitrović svoj članak ne temelji na činjenicama, faktima koji su se stvarno dogodili u reagiranju nadbiskupa Puljića u tom slučaju, nego iznosi, valjda, (možda), svoje ili nečije (tadašnje) subjektivne dojmove i procjene koje u potpunosti odudaraju od realnosti i koraka koji su poduzeti u odvijanju toga slučaja za kojega je, nažalost, na civilnom sudu bila nastupila zastara.

Čim je, od strane žrtve, saznao za to zlodjelo, mons. Puljić krenuo je sa svojom prijavom slučaja u pravni proces utvrđivanja odgovornosti Ivanova i pravovremenu obaviještenost nadležne Kongregacije u Vatikanu.

U onome što je bilo do nadbiskupa Puljića, nadbiskup je osobno sve učinio i odmah po saznanju za taj slučaj, u cijelosti postupio sukladno uputama Kongregacije.

Srećom da postoji arhiva, pa se upisom izjava mons. Puljića u svezi toga slučaja na Internetu, može vidjeti što je već tada govorio nadbiskup Puljić o pedofiliji, jasno je i odlučno nazivajući „zločinom koji ne može zastarjeti“.

U tom vidu, sasvim je neutemeljena podvala novinarke Mitrović, kako je „nadbiskup svoju retoriku okrenuo za 180 stupnjeva“. Retorika i postupanje mons. Puljića bili su podudarni onda i nema nikakve promjene rezolutnog stava kojim mons. Puljić osuđuje pedofiliju u Crkvi onda i sada. Kada se to dogodilo u Zadarskoj nadbiskupiji, svojom je reakcijom i radnjama na svim za to potrebnim razinama i u fazama postupka to i konkretno potvrdio.

Žalosno je da portal koji se naziva ‘100 posto’, ne nudi ujedno i 100 posto istinitosti i činjenične obrade teme kojoj pristupa, tim više što sama novinarka Mitrović sebe ispod svojih članaka opisuje ovako: „U Newsu se bori za istinu i pravdu“.

U ovom slučaju, daleko od ideala kojega je odredila i koji bi trebao krasiti svako djelovanje, pa i novinarsko, istini i pravdi Mitrović nije bila u službi, tim više što bi trebala biti svjesna odgovornosti za javnu riječ, jer, sama novinarka Mitrović piše, „da je pero oštrije od mača“.

U tom je članku novinarka napisala 100 posto neistine i insinuacija koje prozirno, i kao da arhive izjava nema, ukazuju na unaprijed zauzeti stav animoziteta prema svemu što se događa u Crkvi, pa i kada je to pozitivno ili u ovom slučaju, kada je zločin svećenika Ivanova mons. Puljić osudio i u pravni proces svojom inicijativom po osobnom saznanju za njega od strane žrtve, odmah pokrenuo. Nije točno da je nadbiskup Puljić „relativizirao zlodjelo don Nedjeljka Ivanova“.

Nadbiskup Puljić je u ožujku 2012. g. pred cijelom javnošću na Konferenciji za medije sazvanoj povodom toga slučaja, što također i dodatno potvrđuje nadbiskupovu otvorenost prema javnosti i spremnost da odgovori na pitanja, ponovio da „podržava beskompromisno nastojanje Pape da se rasvijetle takvi slučajevi, zbog žrtava nasilja i zbog dobra i ugleda same Crkve’, kao i da surađuje s policijom.

Na konferenciji za medije mons. Puljić više puta tada je istaknuo: „Ne kanim zataškavati. I budite sigurni, neću ništa zataškavati. Crkveni stav ne trpi nikakvu toleranciju u području iskorištavanja maloljetnika“.

I spomenuti članak, nažalost, potvrđuje, kako je nekima ipak ‘važnija’ unaprijed određena osuda cijele Katoličke Crkve, pa i u slučaju kada proceduralno i pravno, moralno i pokajnički ispravno postupa. Takav pristup, nažalost, omogućuje da milijuni drugih seksualnih zlostavljača djece diljem svijeta neometano i od javnosti zaštićeno čine „zločine protiv čovječnosti“, kako mons. Puljić naziva pedofiliju, a koja se u 98 % slučajeva događa izvan struktura Crkve.

Nadbiskup Puljić i onda je i sada poziva sve dijelove društva i vlasti koje imaju represivne i civilne sudske mjere u zajedničku borbu protiv zločina pedofilije i zaštite najugroženijih u svim dijelovima društva, gdje god se ono događalo. Stoga je žalosno da je članak poput toga novinarke Mitrović, napisan ‘navijački’ i nekorektnim pristupom, da se iskrivljuje stvarnost i osuđuje Crkvu i biskupa i u situaciji kada je, u ovom slučaju nadbiskup Puljić, jasno postupio, odmah po saznanju reagirao i od početka se očitovao u prilog poštovanja prava i dostojanstva žrtve. To nedvojbeno potvrđuju izjave i postupanje nadbiskupa Puljića od početka do završetka procesa u slučaju Ivanov.

Štoviše, nadbiskup Puljić je i u više drugih prigoda, izvan i unutar Crkve, čvrsto, neustrašivo, jasno i nedvosmisleno osuđivao pedofiliju i zagovarao stopu nulte tolerancije prema počiniteljima toga zločina. A kada se taj slučaj, nažalost, dogodio i u njegovoj, Zadarskoj nadbiskupiji, svoje riječi, načelo i opredjeljenje potvrdio je i vlastitim djelom, navodi se u demantiju Zadarske nadbiskupije.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...