tužio ih hrt

Širi se bojkot; Marko Vučetić više neće davati izjave za HRT u znak podrške novinarima

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Bojkot HRT-a koji su pokrenule organizacije civilnog društva, proširio se i na političke stranke. Nakon političke platforme Možemo! i SDP-a, na stanje na HRT-u odlučili su upozoriti i iz START-a Dalije Orešković, Amsterdamske koalicije te Kluba nezavisnih zastupnika.

Bojkot HRT-a zbog tužbi prema novinarima i medijima

Podsjetimo, trideset udruga civilnog društva ovog ponedjeljka objavilo je kako do 2. ožujka, kad se sprema prosvjed novinara pod nazivom “Novinarstvo ne damo“, neće sudjelovati u programu HRT-a, odnosno neće davati izjave za javni servis, i to u znak podrške novinarima i medijima koje je HRT tužio, piše Index.hr.

START: “HRT nije profesionalan javni servis”

“Start se pridružuje bojkotu HRT-a, pokrenutom zbog nakaradnosti situacije u kojoj javna televizija tuži druge medije te njihove, ali i vlastite novinare“, napisala je Dalija Orešković na Facebooku i dodala kako “HRT nije objektivan i profesionalan javni servis kakav bi trebao biti”. Orešković nadalje smatra da HRT “nastoji ušutkati novinare i medije koji to ističu kao problem, kao i vlastite novinare koji pokušavaju profesionalno obavljati svoj posao“.

Amsterdamska koalicija: “Javnost doživljava HRT kao državni, a ne javni servis”

I u Amsterdamskoj koaliciji smatraju da HRT ne obavlja funkciju javnog servisa.

“Svjedočimo podilaženju HRT-ovih upravljača i urednika vladajućoj politici te nejasnim i nevidljivim centrima moći tako da podnose tužbe protiv vlastitih novinara i drugih medija“, smatraju u Amsterdamskoj koaliciji.

“Unatoč tvrdnjama predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o odličnom stanju sloboda hrvatskih medija, svjedoci smo postojanih i snažnih pritisaka na hrvatske novinare zbog slobodne javne riječ, a posebice na HRT-u“, stoji u obrazloženju Amsterdamske koalicije u kojem navode i da ”nije prihvatljivo da javnost HRT doživljava kao državni, a ne kao javni servis“.

I Klub nezavisnih zastupnika u kojem su Marko Vučetić, Bojan Glavašević i Tomislav Žagar, također se pridružio bojkotu.

Klub nezavisnih zastupnika: Želimo HRT kao javni servis koji informira građane

Saborski zastupnik Marko Vučetić na svom Facebook profilu napisao je danas kako bojkotiraju HRT od prošlog tjedna.

”Mi, kao i mnogi zastupnici različitih političkih opcija koje ne podržavaju sadašnji odnos HRT-a prema novinarskim slobodama, želimo HRT kao javni servis koji građane informira te je u funkciji istine i javnosti. Jasno nam je da tako ne misle sve političke opcije, a one će biti gledane i slušane na HRT-u do prosvjeda koji će se održati 2. ožujka“, napisao je Vučetić, piše Index.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar