Širi se bojkot; Marko Vučetić više neće davati izjave za HRT u znak podrške novinarima

Bojkot HRT-a koji su pokrenule organizacije civilnog društva, proširio se i na političke stranke. Nakon političke platforme Možemo! i SDP-a, na stanje na HRT-u odlučili su upozoriti i iz START-a Dalije Orešković, Amsterdamske koalicije te Kluba nezavisnih zastupnika.

Bojkot HRT-a zbog tužbi prema novinarima i medijima

Podsjetimo, trideset udruga civilnog društva ovog ponedjeljka objavilo je kako do 2. ožujka, kad se sprema prosvjed novinara pod nazivom “Novinarstvo ne damo“, neće sudjelovati u programu HRT-a, odnosno neće davati izjave za javni servis, i to u znak podrške novinarima i medijima koje je HRT tužio, piše Index.hr.

START: “HRT nije profesionalan javni servis”

“Start se pridružuje bojkotu HRT-a, pokrenutom zbog nakaradnosti situacije u kojoj javna televizija tuži druge medije te njihove, ali i vlastite novinare“, napisala je Dalija Orešković na Facebooku i dodala kako “HRT nije objektivan i profesionalan javni servis kakav bi trebao biti”. Orešković nadalje smatra da HRT “nastoji ušutkati novinare i medije koji to ističu kao problem, kao i vlastite novinare koji pokušavaju profesionalno obavljati svoj posao“.

Amsterdamska koalicija: “Javnost doživljava HRT kao državni, a ne javni servis”

I u Amsterdamskoj koaliciji smatraju da HRT ne obavlja funkciju javnog servisa.

“Svjedočimo podilaženju HRT-ovih upravljača i urednika vladajućoj politici te nejasnim i nevidljivim centrima moći tako da podnose tužbe protiv vlastitih novinara i drugih medija“, smatraju u Amsterdamskoj koaliciji.

“Unatoč tvrdnjama predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o odličnom stanju sloboda hrvatskih medija, svjedoci smo postojanih i snažnih pritisaka na hrvatske novinare zbog slobodne javne riječ, a posebice na HRT-u“, stoji u obrazloženju Amsterdamske koalicije u kojem navode i da ”nije prihvatljivo da javnost HRT doživljava kao državni, a ne kao javni servis“.

I Klub nezavisnih zastupnika u kojem su Marko Vučetić, Bojan Glavašević i Tomislav Žagar, također se pridružio bojkotu.

Klub nezavisnih zastupnika: Želimo HRT kao javni servis koji informira građane

Saborski zastupnik Marko Vučetić na svom Facebook profilu napisao je danas kako bojkotiraju HRT od prošlog tjedna.

”Mi, kao i mnogi zastupnici različitih političkih opcija koje ne podržavaju sadašnji odnos HRT-a prema novinarskim slobodama, želimo HRT kao javni servis koji građane informira te je u funkciji istine i javnosti. Jasno nam je da tako ne misle sve političke opcije, a one će biti gledane i slušane na HRT-u do prosvjeda koji će se održati 2. ožujka“, napisao je Vučetić, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...