Skoro umrla zbog nemara; Bolnica Zadranki mora platiti 375 tisuća kuna zbog liječničke greške

Nakon što su liječnici Opće bolnice Šibensko-kninske županije pogriješili prilikom laparoskopske operacije ciste na lijevom jajniku, mlada Zadranka doznala je kako nikada neće moći ostati trudna prirodnim putem. I umjetna oplodnja bila je upitna. Godinama se borila da to dokaže i na sudu. Sada je sud presudio da joj bolnica mora platiti gotovo pola milijuna kuna, piše Telegram.

Tada je imala tek 22-godine. Planirala je sa suprugom proširiti obitelj. Željela je djecu. Sve se to promijenilo kada je u listopadu 2010. otišla u bolnicu kako bi joj odstranili dobroćudnu cistu na lijevom jajniku. Nakon operacije nije joj bilo dobro. Osjećala je jake bolove i povraćala je svaki dan. Ponovno je otišla u bolnicu kad joj je napravljena CT pretraga kojom je utvrđeno da je tijekom operacije došlo do perforacije tankog crijeva te joj se, uslijed toga, razvila i gnojna upala potrbušnice.

UMALO UMRLA ZBOG NEMARA LIJEČNIKA

Uslijedila je nova hitna operacija. No, zdravstveno stanje pacijentice i dalje se komplicira. Raste joj temperatura. Trpi bolove. Otežano diše i jedva govori. Dobiva obostranu gnojnu upalu pluća i sepsu. Obitelj traži da je se prebaci u Zagreb. U Kliničkom bolničkom centru Rebro utvrđuju da je do svega došlo zbog ozljede tankog crijeva tijekom prve operacije. Slijedi novi operativni zahvat. Život joj je nekoliko dana doslovno visio o niti. Zbog sepse su joj počeli otkazivati i bubrezi. Iz bolnice je otpuštena tek mjesec dana kasnije, a do veljače iduće godine imala je još uvijek ozbiljne zdravstvene problema. Na trbuhu su joj se stvarale rane. Gulila joj se koža. Počela je gubiti kosu. Više nije bilo nikakve šanse da ostane trudna prirodnim putem.

U rujnu 2011. odlučila je podnijeti tužbu protiv bolnice i tražiti odštetu. Čak tri vještačenja u sedam i pol godina bit će potrebna da na sudu dokaže da se doista radilo o liječničkoj pogrešci koja joj je uništila život. Nakon što joj je zdravlje narušeno od posljedica operacija, poremetili su se i odnosi u njezinom braku. “Suprug mi je govorio da mu više nisam žena, nego patnica, jadnica o kojoj stalno mora brinuti. Tvrdio je da se mora brinuti o meni, a nije za to imao snage. Na kraju smo se razveli”, opisala je vještaku psihijatru Zadranka, sada 31-godišnjakinja.

DVA RAZLIČITA ZAKLJUČKA VJEŠTAČENJA

Prvi tim vještaka, specijalist abdominalne kirurgije i psihijatar zaključili su kako se u njezinom slučaju ipak ne radi o liječničkoj pogrešci. U svom nalazu napisali su kako je doista tijekom prve operacije došlo do ozljede tankog crijeva pacijentice, no naknadno je ta ozljeda sanirana. Međutim, stanje joj se nije popravilo, jer su popustili šavovi na crijevima što pak spada u najučestaliju komplikaciju nakon takvih operativnih zahvata. Zato se i sve ono što je uslijedilo, sepsa i stanje opasno po život, mogu naći među komplikacijama navedenima u medicinskoj literaturi. Budući da je Zadrankin odvjetnik imao prigovore na taj nalaz vještaka, sud je naložio drugo vještačenje, donosi Telegram.

Drugi vještak, specijalist opće i abdominalne kirurgije pronalazi da je tijekom liječenja ove pacijentice došlo do niza teških liječničkih pogrešaka i nesavjesnih postupaka. “Ozljeda drugog tjelesnog sustava prilikom operacije predstavlja liječničku pogrešku, a ozljedi težinu daje činjenica da nije dijagnosticirana ni dva dana nakon operacije, već tek nakon četiri dana. Liječnici Opće bolnice Šibensko-kninske županije do zadnjeg dana nisu prepoznali tešku sepsu i širenje upale u prsni koš. Srećom da je pacijentica prevezena u KBC Zagreb”, doslovno je napisao drugi vještak.

Prema njegovim riječima Zadranka je iz bolnice otpuštena u težem ginekološkom stanju od onog u kojem je bila prije operacije. Iako nije u potpunosti isključio mogućnost da jednog dana ostane u drugom stanju, naveo je kako bi održavanje trudnoće i porod u njezinom stanju bili gotovo nemogući, odnosno bili bi opasni po život. Na to vještačenje pobunili su se predstavnici bolnice, uvjeravajući sud kako je potpuno neutemeljeno.

ZAKLJUČAK MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Zato ovaj slučaj sud na kraju povjerava Medicinskom fakultetu u Zagrebu na treće vještačenje. Tim čine četvorica vještaka – specijalist kirurgije, specijalist ginekologije i porodništva, psihijatar sa subspecijalnošću forenzičke i biologijske psihijatrije, te vještak sudske medicine.

Oni sada zaključuju da je do liječničke pogreške ipak došlo. I to nakon što je slučajno ozlijeđeno tanko crijevo, no to nije na vrijeme primijećeno. Jaki bolovi koje je pacijentica trpjela nisu prepoznati, niti je napravljena potrebna dijagnostička obrada. Olako su liječnici zaključili da se radi u upali gušterače. “Neprepoznavanje ozljede koja je nastala kao posljedica laparoskopske operacije predstavlja liječničku pogrešku”, napisao je vještaci. Na sudu su potvrdili i da je sekundarna neplodnost kod Zadranke posljedica kompliciranih operativnih zahvata.

Prema nedavnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, 31-godišnja Zadranka bi od Opće bolnice Šibensko-kninske županije trebala dobiti 375 tisuća kuna odštete. Bolnica joj, prema nepravomoćnoj odluci suda, mora platiti i sedam tisuća kuna naknade za njegu koja joj je bila potrebna. Tu je još i 93 tisuće kuna sudskih troškova, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...