Subota iza nas ostaje upisana u povijest, Vakula: “Ovo se ne pamti od 1881.”

Veliko nevrijeme koje se u subotu obrušilo na dijelove Istre polako odmiče od najvećeg hrvatskog poluotoka prema istoku i jugoistoku države, a u nedjelju s krajem dana može se očekivati kraj neuobičajeno toplog razdoblja. Ipak, kako piše glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, svojevrsno proljeće u veljači u mnogim će hrvatskim krajevima biti i dobar dio nedjelje, ali uz ipak malo nižu temperaturu zraka od subotnje, kada su čak i jutarnje vrijednosti niže od 5 °C bile rijetko, većinom u gorju, a poslijepodnevne su bile uglavnom između 13 i 18 °C – štoviše, u Daruvaru, Goricama i Sisku čak 19 °C – pa je ovo u većini Hrvatske jedan od najtoplijih početaka veljače u znanoj povijesti.

Zanimljivo je spomenuti kako je u Zagrebu, primjerice, bila rekordno visoka temperatura na drugi dan veljače, i to ne samo od 1949. godine u Maksimiru, gdje je prema još neslužbenim podacima u subotu izmjeren 17,1 °C, nego i na Griču, gdje je izmjereno 16,6 °C – kao nikada na toj meteorološkoj postaji DHMZ-a drugog dana veljače od 1881. godine, od kada postoje podaci najviše dnevne temperature zraka.

Premda je ta iznadprosječna toplina za doba godine nekima smetala, vjerojatno je još više onih koji su nevolje imali zbog jakog i olujnog juga, koje je onemogućavalo prometovanje ne samo nekim katamaranskim linijama, nego i brodskim, pa čak i trajektnim. Tijekom nedjelje će se stanje poboljšavati i “normalizirati”, najprije na sjevernom Jadranu, a najkasnije – vjerojatno tek poslijepodne – na jugu, gdje će tijekom nedjelje vjerojatno biti najkišovitije, u mnogim mjestima u kratkom vremenu i uz više od 40 litara po četvornome metru, pri čemu su lokalno moguće i znatnije količine.

– Nadam se ipak manje od onih koje su od petka ujutro do subote ujutro pale u Gorskom kotaru – primjerice u Delnicama 80 litara, u Crnom Lugu i Begovom Razdolju čak 111 litara, a i od onih koje će na većini Jadrana i područjima uz njega pasti do nedjeljnog jutra, vjerojatno ponajviše na riječkom području, gdje je od petka ujutro do subote navečer palo 80 litara kiše, i gdje je do nedjelje ujutro i najveća opasnost od bujičnih poplava, piše Vakula.

A poplave druge vrste – ne samo zbog obilne kiše – i ne rekordne kao u dijelovima istočne Australije, ni onakve koje prijete dijelu SAD-a – nego i zbog naglog topljenja snijega uslijed ove iznadprosječne topline – već u nedjelju prijete na jugu Slovenije, najbližem Gorskome kotaru i karlovačkome području, gdje su u mjestu Kupa na rijeci Kupi već u subotu bile izvanredne mjere obrane od poplava, a porast vodostaja mjerio se i na nekim drugim postajama. Jamačno će i tijekom nedjelje i ponedjeljka, ne samo zbog dotoka iz Slovenije, nego i Bosne i Hercegovine…, zaključuje Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...