Sud Daruvarcu ukinuo sve mjere opreza; Čak i mjeru zabrane približavanja djevojci koju je premlatio!

Kada Darko Kovačević zvani Daruvarac (31) u nedjelju bude pušten iz istražnoga zatvora u Zadru, moći će se približavati svojoj 18-godišnjoj žrtvi zbog čijega je brutalnoga premlaćivanja i nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora.

Također, neće se morati javljati policiji, a slobodno će i moći napustiti zemlju budući mu je putovnica vraćena. Naime, Općinski sud u Zadru prihvatio je Kovačevićev prijedlog, te mu ukinuo sve mjere opreza koje su do tada protiv njega bile na snazi, ali je pitanje jesu li smjele biti.

Razlog je, naime, isti kao i onaj zbog kojega će Kovačević biti pušten iz istražnoga zatvora – istekli su makismalni rokovi po kojima netko može biti pritvoren bez pravomoćne presude, a ukoliko je u pitanju djelo za koje se ne može izreći kazna veća od 5 godina.

Naime, javlja Jutarnji list, mjere opreza zapravo su zamjena za istražni zatvor, te ne mogu trajati dulje nego što je zakon predvidio trajanje istražnoga zatvora.

Kako je Kovačević tijekom istrage i suđenja u istražnome zatvoru proveo maksimalnih 6 mjeseci, a dodatni mjesec dana za koje se mu je pritvor mogao biti produljen zbog nepravomoćne presude ističe u nedjelju, logično je da mu niti mjere opreza nisu mogle dulje trajati.

Pravna anomalija je bila u trenutku kada je krajem prošle godine Kovačeviću na izricanju nepravomoćne petogodišnje presude produljen i pritvor, nisu paraleno s time ukinute i postojeće mjere opreza. Tako su nezakonito protiv njega na snazi bile i mjere opreza te mu je bio određene istražni zatvor.

Međutim, uočivši to, Kovačević odnosno njegov odvjetnik predložili su da se te mjere ukinu, što je sud i usvojio. Tako će, umjesto i mjera opreza i istražnoga zatvora, Kovačeviću sada bili ukinuti i jedno i drugo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...