Sud potvrdio: “Daruvarac” u nedjelju izlazi na slobodu do pravomoćnosti presude

Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja nepravomoćno osuđen za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G., u nedjelju 10. veljače bit će pušten na slobodu do pravomoćnosti presude, potvrdio je glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić.

Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora. Pravomoćnost presude čekat će na slobodi, a sigurnosna mjera, prema kojoj se mora javljati policiji triput tjedno, i dalje će ostati na snazi jer je određeno da traje do pravomoćnosti presude, pojasnio je Klarendić.

Žalba još nije zaprimljena?

Na upit kada se može očekivati pravomoćna presuda, glasnogovornik Klarendić Hini je kazao da je to teško reći jer se Kovačević žalio na presudu. Kada žalba bude zaprimljena na Općinskom sudu, o njoj se u roku od osam dana mora očitovati Općinsko državno odvjetništvo, a ako odgovori negativno, o žalbi će odlučivati Županijski sud.

Kovačevićev odvjetnik Boris Radman odmah nakon izricanja nepravomoćne presude podnio je žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, što je Županijski sud u Zadru usvojio te preinačio rješenje ograničivši, sukladno zakonu, trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru koji, uz kronologiju događaja od Kovačevićeva uhićenja, naveo da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...