Sudac šokirao izjavom: “U slučaju Daruvarac treba voditi više računa i o pravima druge strane”

Marin Mrčela sudac je Vrhovnog suda proteklog je vikenda gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića. Za Mrčelu kažu da je ozbiljan sudac, on kaže da dojam često vara i da je to dojam iz sudnice, s rasprave.

Osvrnuo se na slučaj “Daruvarac” i medijsko izvještavanje o tome, kazao je da treba voditi više računa i o pravima druge strane u postupku. Svjestan je da je javnost osjetljiva, ali postoje i dvije strane i tu treba postići ravnotežu koja bi olakšala rad svima.

– Nije lako raditi ako o predmetu koji vodite svaki dan pročitate pet članaka. To nije jednostavno, sudac se od toga treba odmaknuti i ne smije na to obraćati pozornost. Naši suci su za to sposobni, ali to nije lako – dodao je Mrčela.

Na pitanje treba li donositi novi zakon o govoru mržnje, kazao je da treba raditi razliku između onoga što se objavljuje na portalima i onoga što se objavljuje na društvenim mrežama. Smatra da je veći problem prekršaji koji su razbacani po raznim zakonima. Čini mu se da treba podići društvenu svijest jer mnogi komentari su posljedica nepristojnosti, neznanja, neobrazovanosti.

Kaže da treba postojati neka regulacija za neprimjerene ili uvredljive istupe.

Govorio je o govoru mržnje na društvenim mjerama, rekao je da nakladnik o tome treba voditi računa. Smatra da policija treba reagirati ako postoji osnovana sumnja da bi kazneno djelo moglo biti učinjeno.

Komentirao je dugotrajnost sudskih postupaka rekavši da se posljednjih osam godina za redom smanjuju i postupci su sve kraći – sada traju 132 dana. Dodao je da se trenutno rješava 1 800 000 predmeta.

– Neki predmeti se i dalje ne rješavaju kako bi trebali i mediji na njih paze – naglasio je.  Što se tiče velikih procesa (Sanader, Lovrić Merzel, Vidošević, Bandić…), predmeti se vuku po 10 godina i nema pravomoćne presude, kaže da to nije dobro za nikoga osim za okrivljeno i treba poboljšati način rada, a i zakonodavni okvir.  Smatra da se u medijima stalno pojavljuju isti predmeti, njih 20-ak od kojih je pola nepravomoćno, ali se ne govori o osudama kojih je bilo, za primjer je naveo bivše ministre, gradonačelnike, prenosi Večernji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...