Sunce i more više nisu glavni motiv dolaska turista u Zadarsku županiju

Sunce i more više nisu glavni motiv dolaska turista u Zadar i Zadarsku županiju, pokazalo je istraživanje koje je provedeno tijekom 2018. godine na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika.

Najznačajniji rezultati istraživanja prikazani su u Velikoj vijećnici Zadarske županije predstavnicima turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave, HGK – Županijske komore Zadar, Nacionalnog parka Krka i djelatnicima u turističkom sektoru.

Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od lipnja do studenoga 2018. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 866 ispitanika starijih od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji.

– Istraživanja pokazuju da se turisti korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika ponašaju u skladu s turističkim trendovima, s obzirom na to da ne borave samo u Zadru i Zadarskoj županiji, nego su izrazito mobilni pa posjećuju cijelu Hrvatsku, posebice Dalmaciju i zaštićena područja kao što su nacionalni i parkovi prirode, kazao je Tomislav Klarin iz Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Osim toga, njihov dolazak potaknut je različitim motivima, među kojima više ne prevladava motiv „sunce i more“. Turisti žele nova iskustva i doživljaje kroz gastronomiju, kulturu i zabavu, sportsko-rekreacijske i zdravstvene sadržaje te boravak u očuvanoj prirodi. Ovo se također očituje kroz sadržaje koje su koristili, odnosno kroz sve složenije zahtjeve za određenim sadržajima u destinaciji.

Prilikom rezervacije smještaja i informiranja o destinaciji ispitani turisti značajno koriste internetske usluge, među kojima se ističu online booking servisi, putničke internetske stranice i društvene mreže. Mnogo informacija prikupljaju od rodbine i prijatelja, a i sami bi svojoj rodbini i prijateljima preporučili Zadar i Zadarsku županiju kao destinaciju.

– Iz rezultata istraživanja proizlazi njihovo zadovoljstvo jer se može zaključiti kako su ispitani turisti uglavnom vrlo zadovoljni s onim što im Zadar i Zadarska županija pružaju. Pritom valja naglasiti kako još uvijek ima elemenata ponude na čijem unapređenju valja kontinuirano raditi. Veseli nas da je potrošnja po osobi i danu iznosila 97 eura, što predstavlja iznadprosječnu potrošnju u hrvatskim okvirima, istaknuo je županijski pročelnik za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić.

Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u destinaciji Zadar i Zadarska županija. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske, ali i drugih europskih država, što je uvjetovano uspostavljenim zračnim linijima niskotarifnih zračnih prijevoznika. Ispitanici su uglavnom mlađe životne dobi, što je u skladu s tipičnim putnicima koji putuju ovakvim prijevozom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...