Treba vam nova perilica ili hladnjak? Država daje milijune za nove uređaje, evo tko će imati prednost

Perilicu za rublje staru više od 10 godina Ivan Križić iz Zagreba planira zamijeniti novom. “Kvari se ponekad, nešto ode, neki ležaj, to manje više sam promijenim”, kaže Križić.

Novu perilicu uskoro će moći kupiti uz subvencije države. Prema Akcijskom planu za energetsku učinkovitost, koji je donijela Vlada, novca će biti i za kućanske uređaje.

“Novo je novo, energetski vjerojatno štede jer sad je prioritet uštedjeti energiju. I ja se nadam da je to dobro”, komentirao je Križić za dnevnik.hr.

Plan je težak 28 milijuna kuna. Država prvo treba postaviti kriterije energetskog siromaštva, a prednost u zamjeni uređaja imat će oni slabijeg imovinskog statusa. Status ugroženih kupaca energije, a to su oni koji redovito ne plaćaju režije, trenutačno ima oko 50 tisuća kućanstava. U prvoj godini pomoć bi trebalo dobiti oko 350 kućanstava diljem zemlje.

Direktor fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš smatra da će uređaji biti energetski napredniji. “Uređaji koji će se subvencionirati će zasigurno biti neke više energetske učinkovitosti. Nije bitno koliko su stari nego koju energetsku učinkovitost imaju“, rekao je Ponoš. Smatra da će popusti biti od 40 do 60 posto.

Hladnjaci i perilice visokog energetskog razreda mogu se naći po cijeni od oko 3 tisuće kuna. Uz državne subvencije od primjerice 60 posto, za njih ćete izdvojiti 1200 kuna. Prema procjeni Fonda za zaštitu okoliša, u Hrvatskoj ima više od 2 milijuna uređaja čiji životni vijek istječe.

Predsjednik uprave trgovačkog lanca Slobodan Školnik garantira isplativost.

“Tim je uređajima u obiteljima gdje se intenzivno koriste, a frižideri znamo da su uključeni 365 dana u godini, životni vijek sigurno preko 10 godina, prema tome, isplativost je sigurna”, kaže Školnik.

Mjera kreće za dva mjeseca, a na snazi će biti do kraja 2026. godine, donosi dnevnik.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...