Uspjeh Gotovine rijetko se viđa; Kako su bivši generali postali milijunaši?

Umirovljeni generali Hrvatske vojske, od Ante Gotovine, Ivana Čermaka pa do Mirka Norca, ne mogu se požaliti na uvjete poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Tvrtke trojice generala pokazuju strelovit uspjeh, a neki od njih u prošloj su godini i širili svoje poslovanje. Iako podaci za prošlu godinu još nisu poznati, može se očekivati da za generale gospodarske krize nema, a ni razloga za nezadovoljstvo načinom na koji HDZ-ova vlada vodi hrvatsku ekonomiju i gospodarstvo, piše Index.hr.

Uspjeh Gotovine rijetko se viđa

Tvrtka Ante Gotovine registrirana je za marikulturu i trgovinu, a u naravi se bavi uzgojem tune i preradom inćuna. Osnovana je 2013. godine, a osnivači su Gotovina i Milan Mandić, vlasnik Jadran Tune. Prije šest godina počeli su u maloj hladnjači u zadarskoj Gaženici da bi do danas doživjeli strelovit uspon, kakav je rijetko viđen u hrvatskom gospodarstvu.

U prvoj godini poslovanja prihod je iznosio 245 tisuća kuna, da bi već u drugoj godini iznosio više od 24 milijuna kuna. U 2017. godini prihod je bio na gotovo 50 milijuna kuna, a dobit 6,9 milijuna kuna. Tvrtka generala Gotovine danas se procjenjuje na oko 100 milijuna kuna, a zapošljava više od 70 zaposlenika. Nedavno je potpisan i ugovor s trgovačkim lancem Metro, a na policama se našla jadranska plavoperajna tuna, što znači još veće širenje biznisa ovog generala.

Niz je odluka koje su dovele do uspona Gotovinina posla, od velikih kredita koje je dobio za svoj posao, do širenja posla, pa do dobivanja i širenja koncesija na uzgoj. Poslovni rezultati za 2018. godinu tek se očekuju, no predviđanja kažu da će poslovne brojke i dalje rasti.

Čermak krenuo na nekretnine pa odmah kupio kompleks Paromlinske u Zagrebu

Drugi general koji se može pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima svakako je Ivan Čermak, koji se više od 20 godina bavi naftom i plinom, a sada se bacio i na nekretnine. Crodux Plin u 2017. godini imao je prihod od 1,5 milijardi kuna, a dobit 12,8 milijuna kuna, a Crodux derivati prihod od gotovo 4 milijarde kuna, s dobiti od 89,4 milijuna kuna. Prošle godine Čermak je osnovao još jednu tvrtku, i to Energenisu Loci, koja bi se trebala baviti iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama.

Oni su u lipnju prošle godine, na iznenađenje mnogih, kupili jednu od najatraktivnijih nekretnina u Zagrebu – devastirani objekt Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici. Nekretnina je na dražbi kupljena za čak 75,4 milijuna kuna. Kao direktor te tvrtke navodi se Hrvoje Baričević, Čermakov partner i u Crodux tvrtkama. Tvrtka je osnovana u svibnju 2018. godine, a kao osnivači su navedeni Baričević i Čermak. Već sljedećeg mjeseca ušli su u posao s kupovinom nekretnine u Paromlinskoj ulici, piše Index.hr.

Zaštitari Mirka Norca sve popularniji u državnim tvrtkama

Osuđeni ratni zločinac Mirko Norac, sudeći prema potezima vlade Andreja Plenkovića i njegovih ministara, već je rehabilitiran, a odnedavno ima razloga i za zadovoljstvo zbog vlastita poslovnog uspjeha.

Naime, prije tri godine Norac je otvorio zaštitarsku tvrtku Noky Security, a iako je na tržištu zaštitarskih poslova konkurencija žestoka, Noky trenutno posluje sjajno. Prošle godine imali su prihod od 16,6 milijuna kuna, što je nevjerojatan skok od gotovo 200 posto s obzirom na to da su u osnivačkoj 2016. godini imali prihod od 5,6 milijuna kuna.

Zbog pravomoćnih presuda, Norac nije mogao biti direktor tvrtke, već je formalno uzeo funkciju prokurista, dok je osnivač tvrtke bio njegov otac. Poslovni uzlet Norac može zahvaliti i državnim tvrtkama, među kojima su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Državna revizija, HANFA i ostali, koje su ga angažirale za zaštitarske poslove.

Od državnih tvrtki klijenti Noky Security su Hrvatske pošte, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), Državni ured za reviziju, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Angažirao ih je još Grad Osijek, a svoje poslovanje dobro je proširio i na Grad Zagreb. Poslovni rezultati za 2018. godinu još nisu poznati, no sudeći prema širenju posla, trebali bi biti još bolji, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...