Veljača već ruši rekorde; Stiglo je zahlađenje, no uskoro dolazi nova promjena vremena

Temperatura zraka u ponedjeljak je diljem Hrvatske bila niža od nedjeljne, ponegdje i za više od 5 °C. Barem malo kiše palo je posvuda, a mjestimice je bilo i izraženijih pljuskova, čak i na kopnu praćenih munjama i gromovima. Na vrijeme će sljedećih dana sve više djelovati anticiklona pa će se atmosfera stabilizirati.

Oborine može biti još rijetko gdje, uglavnom u u gorskim i istočnim krajevima. Na kopnu će ponovno, već od utorka – biti jutarnjih “minusa” pa je u prometu nužan oprez zbog moguće poledice, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti jaka i olujna bura i tramontana, i to čak češće u južnijim krajevima nego u sjevernijima, stoji u prognozi Petre Mikuš Jurković i Zorana Vakule za HRT.

Za vikend i početkom novoga tjedna velika je vjerojatnost novog zamjetnog porasta temperature pa se već sada može gotovo pa tvrditi da će ova veljača biti ne samo znatno toplija od prošlogodišnje, nego i od prosječne.

Utorak – hladnije, vjetrovito, većinom suho

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano. Oborine će većinom izostati, a samo su rijetko moguće popodne u zapadnim predjelima. Jutarnja temperatura bit će oko 0 °C, a danju će porasti na vrijednosti oko 6 °C. Dojmu hladnoće doprinosit će umjeren, prolazno i jak sjeverozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj uglavnom suho, uz više sunčana vremena nego u ponedjeljak. Jutro će biti hladno uz ‘minuse’, a najviša dnevna temperatura 7 ili 8 °C. Povremeno će puhati umjeren sjeverni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu još vjetrovitije, uz često i jak sjevernjak i buru, koja će uglavnom podno Velebita imati olujne udare. Uz djelomice sunčano vrijeme jutro će u gorju biti hladno, a najviša temperatura oko 4 °C. Duž obale toplije, od 10 do 13 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu bura će biti još jača, kao i sjeverni vjetar na otvorenome moru, a olujni udari češći nego na sjevernom dijelu. Bit će većinom sunčano, uz najnižu temperaturu od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i nižu od 0 °C, te najvišu od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C na obali i otocima, no osjet hladnoće bit će pojačan zbog jakog vjetra, uz koji će more biti umjereno valovito i valovito.

Od srijede – stabilnije i sunčanije, ali u početku još vjetrovito i hladno

Na kopnu sljedećih dana većinom suho. Uz promjenljivu naoblaku oborine su moguće samo rijetko, uglavnom na istoku i u Gorskom kotaru i Lici. U srijedu će puhati umjeren, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije povremeno i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Od četvrtka vjetar u slabljenju, a dnevna temperatura u porastu, osobito za vikend. No, jutra će biti hladna, često uz ‘minuse’.

I na Jadranu u srijedu malo hladnije, zatim uz pretežno sunčano vrijeme slijedi porast temperature, i jutarnje i dnevne. Umjerena i jaka buru s olujnim udarima u četvrtak će oslabjeti, a u petak na jugu ponovno pojačati. Za vikend slab i umjeren sjeverozapadnjak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...