Virskim maškarama predana je Povelja s ključevima vlasti, nastupili Cirkultura i Jasmin Stavros

Koncertom Jasmina Stavrosa, nastupom samoborske udruge Cirkultura i svečanom primopredajom ključeva lokalne vlasti, u subotu je na otoku Viru počela petotjedna tradicijska manifestacija Maškare na Viru. No predstavnicima Općine Vir, njezine izvršne i zakonodavne vlasti, nije bilo lako. Kiseli smiješak protegao im se od uha do uha kada su tekstom Povelje o primopredaji proglasili Maškaranu Republiku te meštru i kraljici virskih maškara uručili golemi ključ, simbol vlasti.

– Ovom Poveljom dobrovoljno predajemo vlast i proglašavamo vladavinu Maškarane Republike. Dosad smo u dugoj virskoj tradiciji maškara imali samo dva slučaja da se ključ po završetku manifestacije nije vratio nazad, pa se pouzdajemo u moral i poštenje predstavnika virskih maškara. Nadamo se kako će ključeve vlasti vratiti gdje pripadaju – pouzdali su se zamjenik načelnika Antonio Vučetić i predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović u dobre namjere meštra Branka Dabičića i kraljice Elizabete Fumić. Bilo je to naivno, jer satenski jastučić s ključevima vlasti, koji je držala mala od maškara Danijela Vučetić, još će dugo ostati prazan.

– Napokon! Drage maškare uživajte i zabavljate se, došlo je naše vrijeme – državnički je poručila kraljica Elizabeta brojnim okupljenim maškarama. Pored virskih domaćina iz udruge Vizera, odjevenih u gljive ludare, na otvorenju Maškara na Viru gostovali su trogirska karnevalska udruga Rašpin Jute i Poklade Primošten, kao i brojni Ninjani, Vršani, Privlačani, Zadrani te virski vikendaši iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Treći puta uzastopno na otok došli su i performeri iz samoborske Cirkulture, nestranačke i dobrovoljne udruge za promicanje drevnih običaja plesanja s vatrom. Svoje su vještine demonstrirali na virskoj rivi.

– Uvijek nam je super na Viru. Ekipa je odlična, atmosfera izvrsna svaki put, pa zaista uživamo na otoku – kazali su mladi umjetnici iz Cirkulture koje su na otvaranju Maškara na Viru vatrenim plesom i vještinama predstavljali Tatjana Vuletić, Matija Vuletić, Nikolina Majdak i Vladimir Šančić.

Otvorenje Maškara na Viru, kao i cijelu manifestaciju od 9. veljače do 5. ožujka, organiziraju destinacijska menadžment kompanija Vir turizam sa svojim destinacijskim violinama Ninom Peroš i Darijom Zrilić i virska karnevalska udruga Vizera, program je vodio Igor Jelenić Toto, dok je glavni sponzor manifestacije Općina Vir.

 

OKVIR: PROGRAM MAŠKARA NA VIRU

16. veljače (subota): Koncert Calypso benda (20 sati).

21. veljače (četvrtak): Dječja karnevalska povorka (10 sati).

23. veljače (subota): Velika karnevalska povorka i koncert Tempo benda (16 sati).

2. ožujka (subota): Karnevalske igre i koncert grupe Trofej (18 sati).

3. ožujka (nedjelja): Koncert Hot Stuff Band (20 sati).

5. ožujka (utorak): Paljenje Karnevala i koncert Mladena Grdovića (20 sati).

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...