Zabilježen velik broj požara; Policija: “Pazite kada palite biljni otpad, kazna je 15 tisuća kuna za izazivanje požara iz nehaja”

Zbog učestalih požara na našem području, stiglo je priopćenje iz Pu zadarske.

Tijekom proteklih dana, zabilježen je veći broj požara, uglavnom na otvorenom području i izazvanih neopreznim spaljivanjem biljnog otpada i ostavljanjem požarišta bez nadzora. Tako su jučer na benkovačkom i biogradskom području, kao i u okolici Zadra, zabilježeni požari koji su ostavljeni bez nadzora, te su se proširili.

Srećom, u ovim požarima nije bilo ozlijeđenih osoba. U većini požara došlo je do izgaranja suhe trave i niskog raslinja bez veće materijalne štete.

– Pozivamo građane na povećani oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada i podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada za vrijeme jakog vjetra, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju te na obvezu da osoba koja vrši spaljivanje ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice, kažu iz policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...