Zadarski blok: “Zadarski ravnatelji koji brane Dragića HDZ-ovi su uhljebi”

Klub Akcija mladih i MOST priopćenjem su reagirali nakon što je u ime ravnatelja Zadarske županije, Rade Šimičević, od ministrice Blaženke Divjak zatražio blaže postupanje prema ravnatelju Jozi Dragiću.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

” Poštovana ministrice Divjak,

Javljamo Vam se povodom obraćanja aktiva ravnatelja srednjih škola u Zadru koji smatramo sramotnim jer se u trenutku kad je hrvatsko obrazovanje na prekretnici javljaju prvi put isključivo u obrani ravnateljske pozicije kao takve i ničeg više!

Klub Akcija mladi i Mosta je snažan lokalni klub vijećnika, koji unatoč činjenici da ne obnašamo vlast, u Zadru često jedini nudimo kritičko promišljanje društvenih kretanja, kao i rada  dužnosnika.

Tako smo vezano upravo za ravnatelja Šimićevića predsjednika ovog tužnog partijskog aktiva obavijestili Prosvjetnu inspekciju, državno odvjetništvo i bivšeg ministra kada je povodom minornih izbora za mjesne odbore, bez pisane obavijesti roditeljima doveo djevojački zbor na čistu predizbornu političku manifestaciju. Jadno je i tužno što nam Prosvjetna inspekcija nikada nije odgovorila kako su učenice mogle izostati s nastave bez prethodne zakonom propisane pisane obavijesti roditeljima o razlozima izostanka, a izvidi državnog odvjetništva ostali su nam jednako skriveni.

Taj je slučaj koji je jednako odjeknuo u nacionalnim medijima kao i ovaj posljednji žigosanja upaljačem, navodimo kao jednu od mnogih potvrda kako su ravnatelji/će škola ogromnom većinom partijski kadar koji se postavlja kako bi se provodila politika stranačkog kadroviranja u školama zbog čega ni status nastavnika/ca kao ni kvaliteta obrazovanja u Zadru i RH, nije na razini kakvu bi priželjkivali. Nama koji bolje poznajemo lokalne prilike jasno je da su na zadarskom području po uspjesima đaka i nastavničkih aktiva, najuspješnije one (rijetke) škole koje su se nekako uspjele othrvati političkim pritiscima HDZ-a i imaju ravnatelje/ice koji nisu čisti politički izbor.

Stoga Vas ovim putem javno molimo da na razini cijele Hrvatske povedete računa o problemu koji bitno narušava cijeli sustav osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja stvarajući pretpostavke za nepotizam i korupciju: naime zloupotrebljavajući zakonsku nedorečenost, ravnatelji/ce osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova nakon drugog mandata ne vraćaju se na radna mjesta nastavnika/ca s kojih su izabrani već ostaju ravnatelji/ce do umirovljenja!

Klub Akcije mladih i Mosta smatra da bi se po uzoru na visokoškolske ustanove takva praksa trebala prekinuti jer smatramo da je dva mandata na ravnateljskoj poziciji optimalno za postizanje određenih ciljeva, a da bi nakon toga trebalo izabrati novu osobu, dok bi se stari ravnatelji/ce vraćali među svoje kolegice i kolege, od početka svjesni da je i njihov rad (ili nerad) pridonio položaju nastavnica i nastavnika.

Ako se u visokoobrazovnim ustanovama rektori/ce neizostavno nakon maksimalno dva mandata mijenjaju, zašto se to izigrava u osnovnim i srednjim školama?

Osim ako se ne radi o čistoj nebrizi za kvalitetu rada i čistom političkom kadroviranju? Koji se međutim nagrađuje ravnateljskim položajem do umirovljenja, s bitno boljim materijalnim uvjetima nego nažalost drugi podcijenjene kolegice i kolege u nastavi, te se stvara klima straha i poslušnosti takvom stalnom ravnatelju/ci što bitno narušava obrazovni sustav već dovoljno opterećen drugim problemima.

Ministrice Divljak vratite dostojanstvo svim podcijenjenim kolegicama i kolegama u osnovnim i srednjim školama, dokinite faraonsku ravnateljsku poziciju i uvedite odgovornost za kvalitetu rada koja će se redovno preispitivati i živjeti u obrazovanju, pa ćemo svi izbjeći primjere prejadne klijentističke obrane neobranjivog budući da je cijela država svjedočila skandaloznim izjavama jednog od ovih partijskih funkcionera Joze Dragića o učenicima upisanima direktno preko posebnih kvota – gdje se vidjela sva žalost ovakvog izbora i „ravnateljevanja“ do mirovine bez ikakvih kriterija rada i odgovornosti zajednici, već jedino politici koja omogućava takav klijentelizam i nepotizam. Čemu učimo djecu koja sve to dobro vide?”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...