reagirali priopćenjem

Zadarski blok: “Zadarski ravnatelji koji brane Dragića HDZ-ovi su uhljebi”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Klub Akcija mladih i MOST priopćenjem su reagirali nakon što je u ime ravnatelja Zadarske županije, Rade Šimičević, od ministrice Blaženke Divjak zatražio blaže postupanje prema ravnatelju Jozi Dragiću.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

” Poštovana ministrice Divjak,

Javljamo Vam se povodom obraćanja aktiva ravnatelja srednjih škola u Zadru koji smatramo sramotnim jer se u trenutku kad je hrvatsko obrazovanje na prekretnici javljaju prvi put isključivo u obrani ravnateljske pozicije kao takve i ničeg više!

Klub Akcija mladi i Mosta je snažan lokalni klub vijećnika, koji unatoč činjenici da ne obnašamo vlast, u Zadru često jedini nudimo kritičko promišljanje društvenih kretanja, kao i rada  dužnosnika.

Tako smo vezano upravo za ravnatelja Šimićevića predsjednika ovog tužnog partijskog aktiva obavijestili Prosvjetnu inspekciju, državno odvjetništvo i bivšeg ministra kada je povodom minornih izbora za mjesne odbore, bez pisane obavijesti roditeljima doveo djevojački zbor na čistu predizbornu političku manifestaciju. Jadno je i tužno što nam Prosvjetna inspekcija nikada nije odgovorila kako su učenice mogle izostati s nastave bez prethodne zakonom propisane pisane obavijesti roditeljima o razlozima izostanka, a izvidi državnog odvjetništva ostali su nam jednako skriveni.

Taj je slučaj koji je jednako odjeknuo u nacionalnim medijima kao i ovaj posljednji žigosanja upaljačem, navodimo kao jednu od mnogih potvrda kako su ravnatelji/će škola ogromnom većinom partijski kadar koji se postavlja kako bi se provodila politika stranačkog kadroviranja u školama zbog čega ni status nastavnika/ca kao ni kvaliteta obrazovanja u Zadru i RH, nije na razini kakvu bi priželjkivali. Nama koji bolje poznajemo lokalne prilike jasno je da su na zadarskom području po uspjesima đaka i nastavničkih aktiva, najuspješnije one (rijetke) škole koje su se nekako uspjele othrvati političkim pritiscima HDZ-a i imaju ravnatelje/ice koji nisu čisti politički izbor.

Stoga Vas ovim putem javno molimo da na razini cijele Hrvatske povedete računa o problemu koji bitno narušava cijeli sustav osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja stvarajući pretpostavke za nepotizam i korupciju: naime zloupotrebljavajući zakonsku nedorečenost, ravnatelji/ce osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova nakon drugog mandata ne vraćaju se na radna mjesta nastavnika/ca s kojih su izabrani već ostaju ravnatelji/ce do umirovljenja!

Klub Akcije mladih i Mosta smatra da bi se po uzoru na visokoškolske ustanove takva praksa trebala prekinuti jer smatramo da je dva mandata na ravnateljskoj poziciji optimalno za postizanje određenih ciljeva, a da bi nakon toga trebalo izabrati novu osobu, dok bi se stari ravnatelji/ce vraćali među svoje kolegice i kolege, od početka svjesni da je i njihov rad (ili nerad) pridonio položaju nastavnica i nastavnika.

Ako se u visokoobrazovnim ustanovama rektori/ce neizostavno nakon maksimalno dva mandata mijenjaju, zašto se to izigrava u osnovnim i srednjim školama?

Osim ako se ne radi o čistoj nebrizi za kvalitetu rada i čistom političkom kadroviranju? Koji se međutim nagrađuje ravnateljskim položajem do umirovljenja, s bitno boljim materijalnim uvjetima nego nažalost drugi podcijenjene kolegice i kolege u nastavi, te se stvara klima straha i poslušnosti takvom stalnom ravnatelju/ci što bitno narušava obrazovni sustav već dovoljno opterećen drugim problemima.

Ministrice Divljak vratite dostojanstvo svim podcijenjenim kolegicama i kolegama u osnovnim i srednjim školama, dokinite faraonsku ravnateljsku poziciju i uvedite odgovornost za kvalitetu rada koja će se redovno preispitivati i živjeti u obrazovanju, pa ćemo svi izbjeći primjere prejadne klijentističke obrane neobranjivog budući da je cijela država svjedočila skandaloznim izjavama jednog od ovih partijskih funkcionera Joze Dragića o učenicima upisanima direktno preko posebnih kvota – gdje se vidjela sva žalost ovakvog izbora i „ravnateljevanja“ do mirovine bez ikakvih kriterija rada i odgovornosti zajednici, već jedino politici koja omogućava takav klijentelizam i nepotizam. Čemu učimo djecu koja sve to dobro vide?”

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar