za kredit u francima

Zadarski sud odlučio; OTP banka mora vratiti 400.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata potrošaču

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Zadarski općinski sud, sada već tradicionalno, 30. siječnja 2019. godine donio je još jednu presudu u korist potrošača nakon konverzije CHF kredita na temelju koje OTP banka mora platiti 400.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata potrošaču te još 36.000 kuna sudskih troškova, priopćili su iz udruge Franak.

“Udruga Franak došla je u posjed još jedne izvrsne prvostupanjske presude Općinskoga suda u Zadru.

Sud je utvrdio da je konverzijom izvršena samo promjena valute kredita, ali da uopće nije izvršeno saniranje nevaljane odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi.

Sud je odlučio da zaključenjem i potpisivanjem Aneksa nisu sanirani razlozi koji su bili razlog ništetnosti konkretne ugovorne odredbe te je utvrdio da prema odredbi članka 326. stavka 1. Zakona o obveznim odnosima ništetan ugovor, ili njegov dio, ne postaje valjan nakon što uzrok ništetnosti naknadno nestane.

Sud je odlučio da se aneksom ugovora o kreditu uredilo pitanje određivanja kamatne stope isključivo nakon njegova sklapanja, ali se time nije riješilo pitanje preplaćenih kamata u CHF kreditima u prethodno utuženom periodu, a do koje preplate je došlo zbog nepoštena postupanja banaka.

To je veliko novo ohrabrenje prije donošenja konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije.

Ponovno apeliramo na Vrhovni sud RH da vremena za čekanje više nema. Potrošači moraju imati pravnu sigurnost, i mada pravo EU nedvojbeno nalaže da se mora izvršiti restitucija zbog nepoštenih ugovora od početka nepoštene prakse, mi i dalje nemamo pravnu sigurnost sve dok Vrhovni sud ne donese potrebnu odluku o tome.

U očekivanju odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima, imamo razloga za optimizam!”, priopćili su iz udruge Franak.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar