Žalio se na produljenje istražnog zatvora i uspio; Daruvarac u nedjelju na slobodi

Darko Kovačević zvani Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja ove godine nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnoga premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u nedjelju će biti pušten na slobodu.

Riječ je o slučaju koji je izazvao nezapamćen interes javnosti nakon što su objavljene fotografije teških ozljeda koje je Kovačević zadao djevojci prošlo ljeto u lokalu Chill Out na zadarskoj Meladi, a o slučaju su se oglasile i brojne javne osobe te su se zbog njega čak najavljivale izmjene Zakona o kaznenome postupku (ZKP).

Premda mu je presuda izrečena prije nepunih mjesec dana, nakon čega mu je pritvor produljen do pravomoćnosti presude, Kovačević uskoro izlazi na slobodu jer su istekli svi maksimalni rokovi u kojima može biti pritvoren za djelo za koje je zaprijećena kazna do maksimalnih pet godina – a riječ je o nanošenju teških tjelesnih ozljeda, piše Jutarnji.hr.

Iznimke

On je nakon zločina bio uhićen te mu je istražni zatvor trajao sve do 14. prosinca prošle godine, a što je činilo maksimalnih šest mjeseci koliko netko može biti pritvoren za nanošenje teških tjelesnih ozljeda a da mu se izrekne nepravomoćna presuda. Mjesec dana kasnije, 10. siječnja, takva presuda mu je izrečena te je dobio maksimalnih 5 godina zatvora. Zakon o kaznenome postupku propisuje da se za kazne od pet ili više godina zatvora odmah određuje istražni zatvor do pravomoćnosti, međutim, uz određene iznimke.

Takva produljenja do pravomoćnosti su ipak ograničena, i to pogotovo u slučajevima kada je tijekom dotadašnjeg postupka okrivljenik već iza rešetaka proveo maksimalan rok predviđen za to djelo, a što se u konkretnom slučaju dogodilo, jer je Kovačević bio pritvoren šest mjeseci. Kod takvih slučajeva ZKP predviđa da se taj istražni zatvor može produljiti samo za 1/6 kod djela za koje je predviđena kazna do pet godina.

Također, premda su postojale pravne nedoumice treba li se ova odredba primijeniti kod tzv. obligatornoga pritvora, odnosno slučajeva kada se pritvor produljuje po sili zakona zbog kazne od pet godina ili veće, postoji i pravno shvaćanje Vrhovnoga suda iz 2016. prema kojima se ove odredbe nedvosmisleno primjenjuju i na ove slučajeve.

Rok žalbe

Dakle, Kovačević je u istražnome zatvoru mogao provesti najviše još mjesec dana nakon nepravomoćne presude, a jedini način da se boravak iza rešetaka produlji bio je da se protiv njega u roku od tih mjesec dana donese pravomoćna presuda uslijed čega bi on bio poslan na odsluženje petogodišnje kazne zatvora.

Koliko smo uspjeli doznati, Općinski sud u Zadru je tek nedavno poslao presudu protiv Kovačevića te njemu i Državnom odvjetništvu još nije istekao dvotjedni rok žalbe. U nedjelju pak ističe mjesec dana koliko Kovačević može biti iza rešetaka. Također, kako neslužbeno doznajemo, a što do sada nije bilo poznato javnosti, Kovačević je odmah nakon nepravomoćne presude podnio žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rješenje ograničivši trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.

Kovačevićev izlazak na slobodu međutim ne mora dugo trajati jer bi u trenutku kada, i ako, drugostupanjski sud potvrdi presudu, mogao biti pozvan na izdržavanje kazne. No, kako on uz hrvatsko ima i BiH državljanstvo, od nedjelje ne postoje nikakve zakonske prepreke da ode u susjednu zemlju i da presudu kada bude pravomoćna izdržava tamo, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...