“5 do 12 za Zrmanju”; Prosvjedni skup građana u Obrovcu zbog gradnje tvornice za preradu otpada iz brodogradnje

Dana 10. ožujka 2019. godine, na području nekadašnje tvornice Glinice, ispred bivše Tvornice hidrauličnih cilindara iznad Obrovca, s početkom u 11.55 sati održat će se prosvjedni skup građana pod nazivom “5 do 12 za Zrmanju”. Organizator skupa je Ekološka udruga Zrmanja. Skup će trajati sat vremena, a svoj dolazak potvrdilo je preko 100 ljudi. Skup je organiziran u svrhu iskazivanja nezadovoljstva i zabrinutosti lokalnog stanovništva povodom planirane gradnje tvornice za preradu otpadnog grita. Naime, na zemljištu Tvornice hidrauličnih cilindara iznad Obrovca, tvrtka Grit-Inter (i sestrinska firma Griteria) planira graditi postrojenje za pročišćavanje otpada iz brodogradnje koji se zove “grit”. Riječ je o, po okoliš i zdravlje ljudi, potencijalno opasnom otpadu, sitnim česticama koje se čak i preko manjih naleta vjetra lako mogu širiti po okolišu.

Tvrtka Grit-Inter je prije gotovo tri godine bez ikakve dozvole i adekvatnih uvjeta dovezla grit i odlaže ga u vrećama na otvorenom u dvorištu postrojenja. Rasparane vreće grita su razasute po dvorištu bivše THC, na području gdje se godinama bilježe najveći udari bure u Hrvatskoj, nekoliko stotina metara od rijeke Zrmanje i zaštićenog Parka prirode južni Velebit.Tim činom investitor je ugrozio zdravlje i život lokalnog stanovništva te je naše povjerenje prema njemu i samom projektu  bespovratno uništeno.

“Naš cilj je dobiti podršku svih nadležnih institucija i spriječiti gradnju postrojenja i zato Vas pozivamo da nam se pridružite na prosvjedu 10.03. u 5 do podne i pomognete u ostvarenju našeg cilja!!!”, poručuju organizatori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...