Bi li strože kazne smanjile broj slučajeva obiteljskog nasilja? Glasovac: “Imamo skandalozan Obiteljski zakon”

U zadnje vrijeme s medijskih naslovnica ne silaze slučajevi brutalnog obiteljskog nasilja. Posljednji zločin iz Paga šokirao je cijelu Hrvatsku i gotovo do suza doveo ministricu Murganić koja je naložila inspekciju.

Obitelj je i ranije bila pod nadzorom Centra pa se još jednom potegnulo pitanje odgovornosti socijalnih radnika. Šefica inspekcijskog nadzora u Zadru naglašava probleme u sustavu.

“Socijalnih radnika nema. Mi smo deficitarna profesija. Mi mislimo da je to previše obitelji, previše korisnika na jednog stručnjaka i da tu trebamo raditi dalje na poboljšanjima. Ne sumnjam da će do njih doći, ali za nas je to presporo”, kaže Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika, prenosi N1.

Bivša ministrica napominje da se socijalni nadzori često rade vrlo površno.

“Problem je u tome što mi se čini da ti nadzori predugo traju, traju godinama. Čini mi se da je i u ovom slučaju su predugo trajali, a po Obiteljskom zakonu smije trajati samo godinu dana. U tih godinu dana ima li obitelj roditeljskog kapaciteta da se brinu za djecu ili ne. Ako nema onda morate donijeti odluku da djeca idu u udomiteljstvo ili ona krajnja instanca, a to je oduzimanje roditeljske skrbi”, kaže Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne politike i mladih.

Još 2017. kada je u Puli majka ubila trogodišnjeg sina Nada Murganić obećala je nadzor Centra za socijalnu skrb.

“Utvrdila se potreba preispitivanja organizacije i načina rada u Centrima za socijalnu skrb s činjenicom da bi se dobrobit djeteta i njihovih obitelji trebala staviti u prvi fokus njihovog rada”, ove je riječi ministrica Murganić izgovorila još krajem svibnja 2017.

No do temeljite promjene načina rada u Centrima za socijalnu skrb nije došlo. Postavlja se pitanje bi li strože kazne smanjile broj slučajeva obiteljskog nasilja.

“Nemojmo imati iluziju da bi stroža kazna spriječila ovakve slučajeve. Ovakvi slučajevi se događaju u zemljama koje imaju bitno strože i bitno blaže kazne od Hrvatske. Ono što je bitno kod obiteljskog nasilja je prevencija. Znači brzo otkrivanje, brzo postupanje pravosuđa. Dakle, ako nekad pravosuđe zakaže kod ovakvih stvari onda to nije zbog visine kazne nego zbog sporosti postupanja”, kaže Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.

Oporba ne želi prejudicirati o odgovornosti ministrice prema posljednjem slučaju, ali smatraju da je već davno trebala dati ostavku.

“Ne ja bih ostavku vjerojatno dala puno prije nakon onog skandaloznog Obiteljskog zakona. Ministrica Murganić brojnim svojim potezima ako izuzmemo ovaj dio je nažalost pokazala da nije dorasla funkciji koju obnaša i da se previše propusta dogodilo u njezinom resoru”, mišljenja je Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a.

No i pojedini koalicijski partneri HDZ-a planiraju potegnuti pitanje odgovornosti ministrice.

“Vidjet ćemo. Razgovarat ćemo o tome na koalicijskom sastanku. Ne može ministar djelovati u svakom centru za socijalnu skrb, ali postoji uvijek politička odgovornost”, kaže Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

Ministrica na ostavku ni ne pomišlja i proziva oporbu za višegodišnjenji nerad u socijalnom sustavu.

Čini se da ni ovog puta neće odgovarati osoba na najvišoj poziciji u sustavu. Sva krivnja mogla bi pasti na ravnateljicu lokalnog centra za socijalnu skrb. No samo ta smjena neće riješiti nagomilane probleme u sustavu socijalne skrbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...