Bit će toplije nego ikad prije, a onda nam slijede oluje s tučom

– Premda su ovaj utorak trebale pasti sve maske, vrijeme će i u nastavku tjedna zadržati onu proljetnu, u većini Hrvatske jednu od najtoplijih znanih na početku ožujka. No, to ne znači da u srijedu ujutro ponegdje na kopnu neće biti slabog mraza, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Objašnjava kako će pritom će u srijedu i četvrtak prevladavati suho i sunčano, zatim oblačnije, uz povremenu kišu, posebice na Jadranu i pljuskove s grmljavinom, a osobito se u petak ne smije isključiti ni mogućnost mjestimičnog olujnog nevremena i tuče.

Uostalom, ponegdje je, kao primjerice u okolici Zagreba, tih pojava već bilo u noći s utorka na srijedu. Neuobičajeno za ovo doba godine, i još noću, ali ne i odviše čudno s obzirom na dolazak vlažnijeg i hladnijeg zraka na odviše zagrijanu podlogu tijekom ovoga, ponegdje i rekordno toplog razdoblja ovako rano u godini. I dok su te pojave rijetkima drage, jamačno je mnogim poljoprivrednicima dobro došla kiša koja je pala u većini krajeva, iako u uglavnom u malim količinama.

– No, nije li “bolje išta, nego ništa”? Relativna suša traje već tjednima, a u Rijeci, primjerice, inače veleznanoj po kiši – ona je izostala čak tri tjedna. Zanimljivo je primijetiti i kako su na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Medvednici blizu Sljemena u utorak ujutro izmjerili 2 cm snijega! Vjerojatnost njegove pojave u gorju ponovno se povećava u sljedećem tjednu kaže Vakula.

A u nastavku ovoga tjedna, osim što će biti iznadprosječno toplo – bit će i prilično vjetrovito, ali ne zbog u pučkoj meteorologiji oko 7. ožujka poznate prve “marčane bure”, nego zbog juga, na kopnu jugozapadnjaka, koji će od srijede poslijepodne do petka, mjestimice još i u subotu često biti jaki, gdjekad i olujni, pri čemu će i more biti sve valovitije, gdjegod i uzburkano.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...