Crno brdo u Biljanima Donjima više se ne smatra otpadom – država ga je proglasila rudnim blagom i uzela ga u svoje vlasništvo

Crno brdo u Biljanima Donjima više se ne smatra otpadom – država ga je proglasila rudnim blagom i uzela ga u svoje vlasništvo. Od 2010. stanovnici tvrde da ih truje, a pod velom tajne počele su pripreme za njegovo uklanjanje.

Nakon 9 godina, Ravni kotari opet bi mogli biti ravni. Iako kamioni s crnog brda još nisu odvezli ništa, mještani su obaviješteni da će im najomraženiji susjed – odseliti.

„Neke su grane što smetaju, od bajama i morvaća, sjekli su te grane. Laknulo bi svima. Što je god vršena analiza, koliko sam ja čuo, kažu da je kancerogeno“ rekao je Živko Ševo iz Biljane Donje za dnevnik.hr.

Otpad odnedavno više nije otpad

Utvrđeno je da troska odložena na lokalitetu Biljane Donje predstavlja mineralnu sirovinu i kao takva je rudno blago kojega je vlasnik Republika Hrvatska.

„To je jedna vrlo loša odluka. Kako se može od opasnog otpada pretvoriti u rudno bogatstvo? Ja nisam stručnjak, ali tu bi stručnjaci morali odgovoriti“, rekao je Zdravko Belušić iz Eko udruge Ravni kotari.

Privatna tvrtka, koja je trosku iz šibenskog TEF-a dovezla u Biljane, na zahtjeve za uklanjanjem oglušivala se godinama i protiv nje se sada vodi upravni postupak. Na učinkovitosti se nije iskazala ni država.

Iako je prošle godine Europska komisija zbog “crnog brda” najavila pokretanje tužbe protiv Hrvatske, najmanje 140 tisuća tona materijala i dalje stoji na istom mjestu.

I to svega 50 metara od kuća.

„Mi smo ovdje zatrovani svi! Tako da nema tu života ni Janku, ni Marku ni nikomu!“, rezolutan je Miloš Škorić iz Biljane Donje.

Rješenje je sada u rukama ministarstava?
„Ministarstvo državne imovine donijelo je Odluku o ustupanju mineralne sirovine Ministarstvu obrane Republike Hrvatske radi nasipavanja i proizvodnje betona i asfalta, u svrhu rekonstrukcije i dogradnje u Zračnoj luci Zadar“ priopćeno je iz Ministarstva.

Ali u MORH-u ističu da im troska s “crnog brda” službeno nije ustupljena, dok u zadarskoj Zračnoj luci nemaju informaciju hoće li doista završiti u asfaltu buduće proširene piste. Lokalna eko udruga takvom se potencijalnom rješenju protivi.

„Ako je završni sloj piste, znači da će zrakoplovi prilikom slijetanja i polijetanja raznositi čestice opet po okolini“, zaključio je Zdravko Belušić.

U kakvom god obliku završilo, od 2010., kada je u Biljanima Donjim niknulo, problem “crnog brda” do danas nisu uspjele riješiti 4 Vlade.

Tužba Europske komisije zbog “crnog brda” protiv Hrvatske?

Reporter Nove TV, Šime Vičević, izvjestio je iz Zadra kako je sve završilo na Sudu Europske Unije još prošle godine, ali presuda još nije donesena.

U toj tužbi Europska komisija od suda traži da utvrdi kako Hrvatska nije poduzela sve mjere da se zaštiti okoliš i zdravlje ljudi, da se materijal ukloni i da se on proglasi otpadom.

Država je sada napravila posve suprotnu stvar. “Crno brdo” je proglasila rudnim blagom ponajprije kako bi se taj materijal mogao negdje iskoristiti jer s otpadom ne možete ništa, možete ga samo negdje premjestiti. A to “crno brdo” ne želi nitko.

“Bit će zanimljivo vidjeti hoće li problem biti riješen prije donošenja presude, no sama činjenica da nitko nije uspio ukloniti “crno brdo” dugih 9 godina apsolutni je pokazatelj neučinkovitosti svih institucija koje su se “crnim brdom” bavile – od ministarstva do lokalnih čelnika”, rekao je Šime Vičević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...