Demograf iznio alarmantne podatke: “Ima nas samo 3,95 milijuna”

Najpoznatiji hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na predavanju pod nazivom “Istarska demografska stvarnost i izazovi” iznio je alarmantne podatke koji svjedoče o demografskom slomu Hrvatske kojem Istarska županija, kako je naveo, brojkama još donekle odolijeva, ali se sve teže odupire depopulacijskim trendovima koji su zahvatili čitavu zemlju, prenosi Glas Istre.

Šterc je ponovio kako se radi o temi koja je prevažna za Hrvatsku, ali i za regionalnu budućnost s obzirom da su demografski pokazatelji i trendovi u našoj zemlji toliko negativni da su zahvatili čitav njezin prostor, pa čak i one regije poput Istre, koja se, među ostalim, smatraju i najrazvijenijima.

“Ta problematika je u zadnje vrijeme često u javnosti, no još uvijek se njoj premalo pažnje posvećuje i još uvijek se ne shvaća da je to problematika koja nije pitanje svjetonazora, politike ili religijskog pristupa, već je pitanje koje je temelj razvojne budućnosti u Hrvatskoj, odnosno pitanje opstanka”, kazao je.

“Zbog toga zaustavljanje negativnih demografskih trendova jest izazov i za Hrvatsku i za Istru. Koliko je ozbiljan taj problem govori i činjenica da mi u ovom trenutku nemamo niti jedne druge problematike koja ima apsolutno sve negativne pokazatelje i trendove. To pokazuju podaci i službena statistika, no ja smatram da je situacija kad su negativni demografski trendovi u pitanju u stvarnosti još i daleko gora od one koja se može iščitati kroz te brojke”, dodaje Šterc.

Ima nas samo 3,95 milijuna

“Nedavno su na naslovnoj stranici jednog hrvatskog dnevnika objavljeno upozorenje nas demografa odnosno projekcije i procjene koliko stanovništva uopće u ovom trenutku ima u Hrvatskoj. Mi smo na temelju pokazatelja, s obzirom na prirodni pad i svu silinu iseljavanja, projicirali da nas ima nešto manje od 4 milijuna, odnosno oko 3,95 milijuna i držimo da je ta brojka puno realnija od službenih procjena DZS da nas ima oko 4,1 milijuna.

Podsjećam da je popis stanovništva iz 2011. godine zabilježio da nas ima 4,28 milijuna, a ako analiziramo demografska kretanja u razdoblju od tog popisa do 2018. godine prirodni pad je u Hrvatskoj veći od 105 tisuća osoba.

To znači da je 105 tisuća osoba od zadnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj umrlo nego što ih se u istom razdoblju rodilo!”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...