Diana Doboš jedina je žena u Hrvatskoj koja će postati kapetanica kanadera

Bojnica Diana Doboš započela je u srijedu, 13. ožujka 2019. letačku obuku za kapetanicu na avionu Canadair CL-415 u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Naime, bojnica Doboš do sada je kao jedina žena protupožarna pilotkinja u Hrvatskoj, bila u ulozi kopilotkinje te će kroz obučni ciklus stjecati znanja i vještine za kapetanicu Canadaira.

“Na kopilotskom sjedalu u Canadiru CL-415 provela sam osam letačkih godina i danas sam prvi puta poletjela kao polaznik obuke za kapetanicu pod vodstvom nastavnika letenja bojnika Tomislava Slavice, moga kolege iz istog naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Let je trajao nešto vise od sat vremena, a uvježbavali smo manevre avionom za prilagodbu za letenje na lijevom sjedištu. Ovo je početak vrlo zahtjevne obuke koja će se odvijati i kroz protupožarnu sezonu, odnosno u stvarnim uvjetima gašenja požara”, istaknula je bojnica Doboš.

Bojnica Doboš rođena je 1976. u Osijeku. Pripadnica je Hrvatske vojske od 1999. kada je završila školovanje kao najbolja u rangu 3. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. U početku je obnašala dužnosti pilotkinje, nastavnice letenja i zapovjednice voda u Eskadrili aviona u kojoj je i bila članica akrobatske grupe “Krila Oluje” gdje je zabilježila 24 nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Ulaskom u “Krila Oluje” postala je treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa. Prelaskom  u Protupožarnu eskadrilu završila je preobuku za pilotkinju na avionu Canadair CL-415, a nakon toga stekla je zvanje kopilotkinje na istom tipu aviona.

U vojnoj letačkoj karijeri ostvarila je oko 1700 sati naleta i oko 10 000 slijetanja na avionima UTVA-75, Pilatus PC-9M i Canadair CL-415. U Protupožarnoj eskadrili zabilježila je oko 5000 izbačenih vodenih bombi na požarištima, a sudjelovala je u međunarodnim misijama gašenja požara u Bosni i Hercegovini i Državi Izrael.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...