Divjak i službeno smijenila ravnatelja Jozu Dragića: “Nije primjereno djelovao. To je sve češća pojava u svim sferama našeg društva”

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak danas je i službeno razriješila dužnosti ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, Jozu Dragića. U priopćenju je izrazila žaljenje što je Školski odbor u Zadru pobjegao od odgovornosti i propustio reagirati na propuste u radu.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, na žalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj.

S druge strane, kao ministrica, od svoje odgovornosti ne bježim i zato sam danas i službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru. Podsjećam, prosvjetna inspekcija neupitno je utvrdila propuste u radu ravnatelja – od neprovođenja preventivnih programa vezanih uz nasilje u školi i administrativnih pogrešaka pa sve do kršenja protokola i neprimjerenih reakcija nakon samog incidenta koji je, opravdano, zgrozio javnost.

Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, nastavnici i stručni suradnici, a posebno mjesto u tome imaju roditelji, zatim i sami osnivači škola preko svojih predstavnika u školskim odborima. Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati. Na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske – pokažimo svojim primjerom kako se to radi”, zaključuje ministrica Divjak u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...