Evo što nasljeđujemo od mame, a što od tate?

Genetika je tako zanimljiva, ali i vrlo složena. Što će dijete naslijediti od mame, a što od tate? Postoji toliko kombinacija, ali i neka pravila.

Visina

Tata igra veću ulogu kada se radi o nasljeđivanju visine, bez obzira je li visok ili nizak. Ako je tata visok i dijete će biti visoko, ali ne toliko jako ako je mama niža. Naravno ako je tata niži muškarac i potomak će biti niži.

Boja kose

Dominatni i recesivni geni imaju veliku ulogu u nasljeđivanju boje kose i strukture. Međutim, puno su veće šanse da dijete naslijedi mamin dominatni gen za boju i strukture kose.

Boja očiju

Dominantni i recesivni geni također igraju veliku ulogu u određivanju boje očiju djeteta. Tamne boje očiju su dominantne, a svijetle boje su recesivne. Općenito dijete će imati dominatnu boju očiju svojih roditelja. Ako tata ima dominatni gen za boju očiju, dijete će naslijediti njegovu boju.

Ćelavost

Iako zvuči nevjerojatno ćelavost se nasljeđuje s mamine strane. Gen koji je glavni za gubitak kose, muškarci nasljeđuju od mame.

Struktura zuba

Dobro pogledajte zube kakve ima otac, a kakve dijete. Dijete nasljeđuje strukturu zuba od tate jer su njegovi geni puno dominantniji. Što znači da su oblik vilice i veličina zuba kao kod tate, ako tata ima rupicu između zuba vjerojatno će ga i dijete imati.

Rupice na obrazima

Ovaj šarmatni dio lica nasljeđuje se od tate. Rupice imaju veze sa strukturom lica, ali to je svakako dominatni gen od tate. Što znači ako ih tata ima i slatki potomak će ih naslijediti.

Stil spavanja

Mamina genetika ima veliki utjecaj na način koji će dijete spavati, hoće li se često okretati ili imati nesanice.

Veliki nožni palac

Genetičari su zaključili da se veliki nožni palac nasljeđuje s mamine strane, piše portal Život i stil.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...