Sat za planet Zemlju

Gase se svjetla na Coloseumu, Tower Bridgeu, ali i na Forumu; Ove godine upozoravamo na štetnost plastike u moru

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Danas u 20.30 sati ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju, poručuju iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

Ova akcija, koja je krenula kao inicijativa jednoga grada (Sydney, 2007.), a prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, ujedinjuje milijune ljudi u svijetu. Ove godine akciji će se provesti u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti.

„Hrvatska se ponovno spremno odazvala Satu za planet Zemlju i više od 80 gradova u subotu će u 20:30 sati na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

„Od zidina u Dubrovniku, cijele Makarske rivijere, Dioklecijanove palaće ili rive u Šibeniku, preko Arene u Puli, Trsatske gradine, Osječke tvrđe do Zagrebačke katedrale, sutra će brojne znamenitosti stati uz bok Eiffelovom tornju, londonskom Tower Bridgeu, Coloseumu u Rimu ili egipatskim piramidama“.

I Grad Zadar sudjeluje u hvalevrijednoj akciji podizanja svijesti o štetnosti klimatskih promjena gašenjem javne rasvjete na Forumu od 20.30 do 21.30.

WWF je ovogodišnju akciju proveo uz moto „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, uz poziv svim pojedincima, gradovima i poduzećima da se uključe u akciju gašenjem svjetla ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom!

„Mi smo prva generacija koja ima jasnu sliku o vrijednosti prirode i ogromnom utjecaju koji imamo na nju, ali vjerojatno smo i posljednja generacija koja može preokrenuti negativni trend kojem svjedočimo. Upravo stoga Sat za planet Zemlju trebamo iskoristiti kao trenutak kada možemo razmisliti o svom otisku na planet i isplanirati korake kojima možemo doprinijeti opstanku Zemlje“, zaključuje Boić Petrač.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar