Glasnogovornik zadarskog suda: “Djeca su trebala biti oduzeta, ali je Centar to zaustavio”

Glasnogovornik Općinskog suda Denis Klarendić dao je izjavu za medije o slučaju obitelji na Pagu.

Naime, jučer je objavljeno kako je u jesen 2013. godine Općinski sud u Pagu pokrenuo postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćeri iz majčinog prvog braka te dvije djevojčice iz njihove zajedničke veze.

Prijedlog je pokrenuo Centar za socijalnu skrb u Zadru, a neslužbeno se doznalo kako je sud u Pagu u dva navrata pokušao provesti izuzimanje, ali nije uspio, piše Index.hr.

Centar spriječio oduzimanje

Glasnogovornik suda je otkrio kako su djeca trebala biti oduzeta roditeljima, ali je Centar za socijalnu skrb spriječio oduzimanje.

“Radilo se o privremenoj mjeri kojom su djeca, najstarija kćerka i dvije curice oduzete od roditelja. I određeno je bilo da će biti dodijeljene Centru za socijalnu skrb ili nekome od udomitelja. Dogodilo se da je u veljači 2014. povučen prijedlog i obustavljen je postupak”, rekao je.

“U odluci koju sam vidio se ne navode razlozi povlačenja. Centar je inicirao postupak i povukao prijedlog za ovrhu i privremenu mjeru.

Otkrio je za što su bili osuđivani

Vidio sam samo odluke, nismo tražili spis. Bilo je odlučeno da se djeca oduzmu, ali je takav postupak na prijedlog Centra obustavljen u roku od par mjeseci. Radilo se o jednoj odluci za najstariju kćerku i dvije curice”, rekao je Klarendić.

Otkrio je i za koja su kaznena djela roditelji bili osuđivani.

“To je uglavnom zanemarivanje”, rekao je. Pojasnio je da se radi o zanemarivanju u odgoju, obrazovanju, higijeni i vrijeđanju.

Ravnateljica se pere od odgovornosti

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul, čiju je smjenu predložila ministrica Nada Murganić zbog niza propusta u slučaju oca monstruma koji je na Pagu s balkona bacio četvero djece, otvorenim pismom obratila se javnosti.

Podsjetimo, Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru jutros je na prijedlog ministrice raspravljalo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul, no konačna odluka odgođena je za sutra nakon što članovi vijeća prouče izvješća o provedenom nadzoru nad radom Centra.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb nadležnog za obitelj s Paga prije nekoliko je dana poklopila slušalicu novinarki Indexa koja ju je pokušala pitati kako je moguće da centar nije vidio u kakvim su stravičnim uvjetima živjela djeca i nešto poduzeo. Prije toga je kazala da se išlo u kuću u kojoj je živjela obitelj i da je po njima sve bilo u redu.

Sada se ista ta ravnateljica pokušava oprati svoje odgovornosti te tvrdi da ovo nitko nije mogao predvidjeti, te da “cijeli svijet treba da se spasi dijete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...