Gradonačelnik Paga: “Grad je za djecu dao 30 tisuća kuna, a obitelj je taj novac zloupotrijebila. To je posao za institucije!”

Još nema odluke o smjeni ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb, zbog teških propusta u stravičnom slučaju na Pagu.

Upravno vijeće nastavak odlučivanja o prijedlogu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić odgodilo je za utorak. A zbog predložene smjene – nastala je pobuna djelatnika Centra.

Nekoliko minuta prije sjednice na kojoj je trebala biti poznata sudbina ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb – pred zgradu je izašlo 40 zaposlenika. Članovi Upravnog vijeća jedan po jedan ulazili su u Centar, ali iza zatvorenih vrata zadržali su se tek sat vremena – bez konkretne odluke.

Ravnateljica pred kamere ni danas nije htjela, a medijima je poslala pisano priopćenje bez ijedne riječi o prijedlogu smjene. “Odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti. Centar za socijalnu skrb (…) ne može spasiti svako dijete”, napisala je u priopćenju.

Smjenu je u petak predložila ministrica Murganić, na čiju su stranu stali vladajući nakon što je oporba zatražila njezinu ostavku, a dio koalicijskih partera pozvao na političku odgovornost. Slučaj s Paga samo je potvrdio brojne manjkavosti u sustavu socijalne skrbi, kojemu godinama kronično nedostaju veća izdvajanja.

Na Pagu su svi ogorčeni kolapsom sustava socijalne skrbi, ali i zdravstvenog sustava. Gradonačelnik Paga i načelnici općina potpisali su zajedničko prosvjedno pismo koje će u utorak uputiti premijeru.

Traže rješavanje problema djelatnika

Gost u Dnevniku Nove TV je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga. S njim je razgovarao reporter Šime Vičević.

Na otoku je samo jedan socijalni radnik – što je sve na vidjelo izašlo u ovom slučaju i što zahtijevate?

Definitivno tražimo rješavanje pitanja djelatnika. Djelatnik koji dolazi iz Zadra, smatramo da ne može dolaziti u naš grad i obavljati kvalitetno taj posao. Pokazalo se tu jako puno pogrešaka.

Ne vidim razlog zašto tu nije ostao netko iz grada Paga da radi, isto kao i prije. Tu je bila vrlo kvalitetna socijalna skrb, ali ovog puta smo ostali bez toga. To je najveći promašaj.

Problem je i u zdravstvu. Čekala su se kola hitne pomoći iz Novalje – je li to tako moralo biti?

Kola hitne pomoći dolazila su iz Novalje i to je problem na koji mi već duže vrijeme upozoravamo. Ali uzalud. Nikome ništa.

Gdje je u cijeloj toj priči vaša odgovornost? Jeste li na taj problem i ranije upozoravali institucije i kakav ste odgovor dobivali?

Sve smo upozoravali i prije, pogotovo što se tiče Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći. Hitna pomoć ne funkcionira u ovom gradu što se pokazalo i na ovome slučaju. Morali su doći djelatnici iz Novalje.

Na to upozoravamo više od deset godina. Nikakvog odgovora nema. Maksimalno ignoriranje prema gradu Pagu i općini Povljane i Kolan.

Obitelj je u protekle dvije godine od Grada Paga dobila 30 tisuća kuna demografskih potpora i pomoći, a evidentno je da su djeca živjela u vrlo lošim uvjetima – je li to zlouporaba gradskih potpora? Jeste li to mogli kontrolirati?

Mi to nismo mogli kontrolirati, ali definitivno se radi o zlouporabi gradskog novca. Taj novac je trebao ići za djecu. Novac je bio namjenski i bio je namijenjen djeci.

Je li to sad posao za institucije?

Sigurno da je, ne za Grad, javlja Dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...