Izdan alarm zbog niskih temperatura, Vakula: “Snijeg stiže u nizine i Dalmaciju”

Za razliku od ponedjeljka u kojem smo imali i oblaka i sunca, i kiše i snijega, ponegdje i munja, gromova i tuče, jučerašnji dan je bio meteorološkim pojavama znatno siromašniji.

Nakon u mnogim mjestima najhladnijeg jutra u dosadašnjem dijelu ožujka, danas ujutro bit će većinom još hladnije, uz česti mraz. Prijepodne će još biti suho i barem djelomice sunčano, u nekim nizinama uz kratkotrajni mraz te uz jugozapadnjak i jugo, a poslijepodne slijedi naoblačenje, zatim i mjestimična kiša, u gorju i snijeg, kojeg kasnije može biti i u nekim nizinama, osobito u unutrašnjosti Dalmacije, piše Zoran Vakula za HRT.

Oborine su ponegdje moguće i tijekom četvrtka i petka, kada će ponovno biti sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu i jake bure i tramontane, a za vikend ponovno jugozapadnjak i jugo, uz većinom suho i sunčano vrijeme te novi osjetniji porast temperature.

Zbog niskih jutarnjih temperatura za sutra je za područje gotovo cijele Hrvatske, osim obale, izdan žuti alarm. Očekuje se da temperature ujutro neće prelaziti 0 stupnjeva.

Danas ujutro ponegdje mraz, navečer kiša, snijeg…

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutarnja temperatura biti malo niža od 0°C, a danju će porasti na vrijednosti oko 12°C. Bit će djelomice sunčano, povremeno u Podunavlju i Posavini uz umjeren jugoistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj gotovo bez vjetra, no u noći će na sjeveru puhati umjeren jugozapadnjak zbog kojeg će izostati jutarnji minusi. No u južnijim će krajevima jutarnja temperatura biti negativna. Prema večeri oblaka će biti sve više, a u zapadnijim predjelima može pasti i malo kiše.

Kiše već poslijepodne može biti na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će opet ponegdje pasti i malo snijega. Prvi dio dana sunčaniji, u unutrašnjosti uz hladno jutro, a duž obale temperaturu od 3°C, na otocima do 8°C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni prema kraju dana će pojačati pa će i more biti uglavnom umjereno valovito.

I u Dalmaciji popodne porast naoblake, a prema večeri ponegdje i kiša, u unutrašnjosti i susnježica i snijeg, koji prolazno jaka bura krajem dana može donijeti mjestimice i u priobalje. Danju vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo. Jutro u unutrašnjosti hladno, a dnevna temperatura oko 12°C.

Danju će podjednake vrijednosti temperature biti i na jugu Hrvatske, gdje će biti uglavnom suho i pretežno sunčano. Vjetar uglavnom slab, prema večeri i umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 6°C, a u unutrašnjosti i oko 0°C.”

U četvrtak još ponegdje oborine i ponovno bura, a za vikend…

Na kopnu u četvrtak uglavnom suho, samo u unutrašnjosti Dalmacije još uz kišu, ponegdje i snijeg. Petak nestabilan, a zatim sunčanije i uglavnom bez oborine. U petak na istoku zemlje prolazno će puhati umjeren do jak sjeverozapadnjak, a onda uz jugozapadnjak sve toplije, uz dnevnu temperaturu ponegdje i oko 20°C.

I na Jadranu će od subote osjetno zatopliti uz jugo te uglavnom suho vrijeme. U četvrtak će još prolazno puhati jaka bura i sjeverozapadnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Na jugu u noći i ujutro padat će kiša, ponegdje i obilnija praćena grmljavinom, a u petak postoji mogućnost za poneki kratkotrajni pljusak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...