osudili istupe ministrice

Javili se iz zadarskog Centra: “Teško nam je, 43 stručnjaka pokriva područje od 121.875 stanovnika”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Djelatnici Centra za socijalnu skrb Zadra oštro su osudili izjave ministrice Nade Murganić zbog prozivanja ravnateljice.

Javnosti su se obratili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Nakon posljednjeg tragičnog događaja na otoku Pagu, a vezano i za sve ranije događaje zbog kojih se centri za socijalnu skrb diljem Hrvatske redovito nalaze na udaru medija, smatramo potrebnim obratiti se javnosti. Prije svega, izražavamo duboko žaljenje zbog teškog stradavanja malodobne djece, zbog čega smo osobno i profesionalno iznimno potreseni.

Nadalje, oštro osuđujemo medijske istupe ministrice Nade Murganić koja je prozvala i osudila ravnateljicu, kao i djelatnike ovog Centra, a prije nego li je upravni nadzor uopće započeo sa svojim radom. Takav čin je pokrenuo lavinu negativnih i osuđujućih komentara mnoštva ljudi kojima nije poznat način rada centra niti ovlasti koje ima.

Naime, Centar za socijalnu skrb Zadar sa svojim podružnicama Gračac, Obrovac, Pag i Obiteljski centar pokriva područje koje naseljava 121 857 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine. U Centru je zaposleno 56 djelatnika, od toga 43 stručna radnika, a sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima prostora, opreme i broja potrebnih stručnih i drugih radnika centra za socijalnu skrb, nedostaje nam veći broj stručnih radnika.

Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da je ovaj Centar tijekom 2017. godine zaprimio 9633 predmeta, a u 2018. godini 11863 predmeta. U zemljama Europske unije socijalni radnik istovremeno je zadužen za 10-50 obitelji, a takve su i preporuke Međunarodne udruge socijalnih radnika. Međutim, hrvatski socijalni radnik gore navedenim pravilnikom treba biti zadužen za 100 obitelji, a zbog nedostatka djelatnika, zaduženi smo i za preko 200 obitelji. Kako je moguće istovremeno voditi 200 slučajeva zanemarivanja ili zlostavljanja kako djece tako i starijih osoba, pri tome rješavati administrativne poslove i pratiti sve te obitelji na terenu?

Kao djelatnici Centra za socijalnu skrb u svom svakodnevnom radu izloženi smo stalnim rizicima i pritiscima kako radu na terenu tako i u uredu. Radimo u neadekvatnim uvjetima, preopterećeni smo javnim ovlastima te višestrukom nepotrebnom administracijom, nemamo status službene osobe, a nedostatak stručnih radnika je sve veći. Unatoč svim problemima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, smatramo da svoj posao obavljamo savjesno, odgovorno i prema pravilima struke.

Centri za socijalnu skrb ne bi trebali biti jedini nositelji odgovornosti, digniteta i zaštite korisnika, obzirom da bi u zaštitu istih trebali biti uključeni i svi drugi sustavi, kao što su obrazovanje, zdravstvo i sudstvo, jer jedino zajedničkim djelovanjem i međusobnom suradnjom možemo zaštititi one najpotrebnije.

Obzirom da je sustav socijalne skrbi desetljećima zapušten i zanemaren, ponovno upozoravamo nadležne da se žurno krene sa reformom cjelokupnog sustava jer je svakim danom broj potrebitih sve veći, a broj stručnih radnika sve manji, čime su izravno ugrožene najosjetljivije skupine ovog društva. Sa svakom reformom se kreće od vrha, a ne od dna.

Ovim putem se zahvaljujemo svim kolegama i kolegicama iz centara diljem Hrvatske, kao i svim vanjskim suradnicima na pruženoj potpori i podršci”, navode djelatnici Centra.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar