Jeste li znali strašnu priču o pogibiji 16 preških žena koje su zarađivale za život pranjem rublja zadarskoj gospodi

U emisiji Otočne minute ugostili smo Vilmu Jozić, predsjednicu Udruge žena Luzor iz Preka.

Udruga je to koja čuva kulturna obilježja, nošnje i običaje preških žena, te se zalaganje za ekološko očuvanje mjesta Preka.

O životu na otoku, teškoćama, turizmu, ali i vječnom pitanju – postoje li mladi koji će nastaviti njihovu tradiciju, razgovarali smo s Jozić koja je, kao i brojni lokalci, glumila u dokumentarno-igranom filmu “Žrvanj života”.

On čuva brojne krasne priče iz prošlosti, među kojima je ona o strašnoj pogibiji prijeških lavandijera.

Naime, u 19. i početkom 20. stoljeća mnoge su mještanke Preka zarađivale za život svojih obitelji pranjem rublja zadarskoj gospodi. O teškom životu preških pralja svjedoči i tragična smrt 16 lavandijera dana 2. studenog 1891. godine koje su stradale u prevrtanju broda kojim se u Zadar prevozilo čisto rublje spremno za isporuku njihovim vlasnicima.

Lavandijere su po rublje odlazile u ponedjeljak a opranu i izglačanu robu su vlasnicima vraćale u subotom brodovima na jedra ili vesla. Rublje se pralo u posudama (kabao, maštil) uz pomoć pepela i sapuna iz kućne radinosti. Nakon pranja u posudama rublje se nosilo do morske obale na izvor vode gdje se je ispiralo.

2. studenoga 1891. u 7 sati prevrtanjem brodića kojim su lavandijere prenosile rublje u Zadar smrtno je stradalo 16 lavandijera. Nedaleko od otočića Školjića, brod se pod udarom orkanskog juga nagnuo te prevrnuo i potonuo na dubinu od tri metra. Od 31 putnika, sedam muškaraca i 24 žene (pralje), stradale su one pralje koje su bile u unutrašnjosti broda, zatvorene palubskim poklopcem koji je štitio njih i rublje od nevremena. Najstarija lavandijera imala je 75 godina a najmlađa 14, a među poginulim lavandijerama bile su i dvije trudnice.

Više poslušajte u razgovoru:

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...