Još danas uživajte u suncu, sutra pljuskovi s grmljavinom i “marčana” bura

Početkom novoga tjedna nakon razdoblja iznadprosječne topline, ponegdje čak i rekordne za kraj veljače i početak ožujka, slijede osjetno hladniji dani. ‘Srećom, za razliku od nedavne ekstremno visoke temperature za početak ožujka – neka ekstremno niska temperatura, nikad doživljena u ovo doba godine – neće se dogoditi! No, jutarnjih će “minusa” u većini unutrašnjosti gotovo sigurno biti, a pri tlu su ponegdje mogući i blizu mora’, poručuje Vakula u svojoj prognozi za HRT.

Vakula najavljuje da će gotovo cijeli tjedan povremeno padati kiša, ali da bi negdje mogao iznenaditi i snijeg. ‘Sigurno će ga barem malo pasti u gorju, osobito Gorskoga kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije, a ponegdje je moguć i u nizinama’, poručuje.

Nedjelja – djelomice sunčano, vjetrovito i toplo

Na istoku Hrvatske u nedjelju još malo toplije nego u subotu, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C, no dojam djelomice sunčanog i razmjeno toplog vremena nekima će kvariti umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak.

Vjetrovito će biti i u središnjoj Hrvatskoj, posebice u gorju, a uz promjenljivu naoblaku bit će i dugih sunčanih razdoblja s kojima će temperatura od jutarnjih 6 do 9 °C poslijepodnevne doći na oko 18 °C. Uz umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadnjak vjetrovito će biti i u gorju, gdje će se oblaci tijekom dana sve više skupljati te ponegdje do večeri može pasti i malo kiše.

Malo kiše može biti i na širem riječkom području, no drugdje na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Poslijepodnevna temperatura zraka između 14 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, pri čemu će se oblaci prema večeri početi gomilati. Slabo i umjereno jugo jačat će prema večeri pa će i more biti sve valovitije, a najviša dnevna temperatura zraka bit od 16 do 18 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, u početku uz slabo i umjereno jugo, do večeri i jako, pa će potkraj dana more biti umjereno, na otvorenom i jače valovito.

U ponedjeljak promjena!

U ponedjeljak jače naoblačenje s kišom, a uz znatan pad temperature u gorju poslijepodne i sa snijegom. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će se djelomice razvedriti te će utorak biti uglavnom suh i vjetrovit.

Mraza već može biti u utorak ujutro, a još će vjerojatniji biti u srijedu, kada će vjetar izostati. Malo kiše, u gorju i snijega ponovno će pasti na prijelazu sa srijede na četvrtak, a prema idućem vikendu vjerojatan je porast temperature.

Na Jadranu u ponedjeljak kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijima. Jugo će prema večeri okretati na jaku i olujnu buru i tramontanu s kojim će se razvedravati.

Utorak će obilježiti prava “marčana” bura koja će do srijede vrlo vjerojatno sasvim oslabjeti. U srijedu ponovno jugo, potkraj dana i novo naoblačenje, pa će i druga polovina tjedna biti promjenljiva, ali prema vikendu i toplija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...