Cestitka_Uskrs

Kirurg: “Nurkiću sad najveća opasnost prijeti od infekcije”

Operacija lijeve noge Jusufa Nurkića, na kojoj su mu slomljene obje potkoljenične kosti, u noći na utorak prošla je uspješno. Operirao ga je dr. Richard Gellman u Portlandu, a liječnici očekuju potpuni oporavak.

Povodom stravične ozljede košarkaša iz BiH, NBA liga objavila je razgovor s dr. Michaelom S. Georgeom, ortopedskim kirurgom koji je analizirao situaciju centra Blazersa i približio je nama laicima, piše Index.hr.

“Nurkić je zadobio prijelom glavne potkoljenične kosti tibije, kao i tanje kosti tibule. Bio je to otvoreni prijelom, što znači da je kost probila kožu. Otvoreni prijelomi su teži jer kompliciraju zarastanje kože i mekog tkiva, a povećan je i rizik od infekcija”, rekao je dr. George pa objasnio kako dolazi do takvih ozljeda:

“Ovi tipovi prijeloma događaju se na dva načina. Jedan je teška, akutna trauma, kao kod prometnih nesreća. Drugi je postupni razvoj stresa frakture pri kojem je kost pod pritiskom nekoliko tjedana ili mjeseci te se od malih fraktura pretvara u veće i konačno dolazi do prijeloma. Nemoguće je reći koji je uzrok kod Nurkića osim ako se nije žalio na bol i bio na snimanju prije ozljede.”

Kako će teći rehabilitacija?

“Ovakva ozljeda zahtijeva operaciju kako bi se fraktura stabilizirala metalnom šipkom, očistila, liječila antibioticima i na kraju slijedi zatvaranje kože i mekog tkiva. Frakturi obično treba između osam i 12 tjedana da zacijeli ako nema komplikacija.”

Ima li drugih primjera ovakve ozljede?

“To je ista ozljeda kakvu je imao Paul George, koji se vratio na parket nakon osam mjeseci i igrao iznimno dobro, ali ne možemo očekivati da se svi oporavljaju tako dobro. Iako se kod ovakvih fraktura očekuje da zacijele, od tako ozbiljnih ozljeda teško se oporaviti jer uvijek može doći do komplikacija poput infekcije. U NFL-u smo imali slučaj Alexa Smitha, quarterbacka Washington Redskinsa, koji je imao komplikacija sa zarastanjem mekog tkiva pa mu je oporavak bio puno teži. Nadajmo se da Nurkić neće imati takvih problema.”

Što još treba uzeti u obzir kod ovakvih ozljeda?

“Dobra je vijest to što u tibuli nema zglobova i ligamenata pa neće imati problema s povratkom stabilnosti i pokretljivosti ozlijeđenog dijela tijela, kao što bi imao da se radi o koljenu, gležnju ili stopalu.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...