sudjelovao u egzekuciji 43 civila i branitelja

Krvnik iz Škabrnje Zoran Tadić iz Australije pobjegao u Srbiju

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Nakon što su prije nekoliko dana zakucali na vrata obiteljske kuće Zorana Tadića (59) u predgrađu Sydneya, australski policajci vratili su se u bazu neobavljena posla. Ispostavilo se da je krvnik iz Škabrnje, kojeg zadarska policija tereti da je 1991. sudjelovao u egzekuciji 43 civila i branitelja, pobjegao u Srbiju, što je proteklih dana potvrdio i Savo Štrbac, kontroverzni predsjednik dokumentacijskog centra Veritas, javlja Večernji.

– Poučen onim što se dogodilo Draganu Vasiljkoviću, Tadić je pobjegao u Srbiju. On je ovdje rođen, ima srpsko državljanstvo i u Srbiji se osjeća sigurno – kazao je Štrbac.

Podsjetimo, tada 32-godišnjak, izravno je odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao. Šešeljevac Zoran Tadić, porijeklom iz srbijanske Loznice od 1992. godine živi u Sydneyu u Australiji. Od 43 ubijene žrtve, 30 su bili civili, a 13 hrvatski branitelji.

Policija je izvijestila da je zbog “dobro odrađenog posla” Tadić dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. Sredinom 1992. godine vlasti ga premještaju u Beograd, a zatim i u Australiju čije državljanstvo ima.

Krvnik iz Škabrnje skriva se u Australiji Tadića sumnjiče da je je 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. Dobrovoljačkog voda, sastavljenog od dobrovoljaca iz Srbije i BiH te drugim paravojnim skupinama u zoru krenuo napasti Škabrnju. Nakon što su slomili otpor i uništili kuće, staje i crkve, Tadić je među prvima i praćen tenkovima krenuo u Ambar, a potom prema centru sela. Nasilno je iz skloništa izvlačio civile, mahom ženu, djecu i stare ljude. Prijetili su im oružjem, vrijeđali ih i fizički zlostavljali.

U 30 civila pucali su iz neposredne blizine. Djeda i baku Zorana Ražova (54) bodljikavom su žicom zavezali za konjsku zapregu i vukli ih dvorištem. Potom su ih ubili. Zoran ih je nakon 11 dana identificirao na razmjeni na Musapstanu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar