Krvnik iz Škabrnje Zoran Tadić iz Australije pobjegao u Srbiju

Nakon što su prije nekoliko dana zakucali na vrata obiteljske kuće Zorana Tadića (59) u predgrađu Sydneya, australski policajci vratili su se u bazu neobavljena posla. Ispostavilo se da je krvnik iz Škabrnje, kojeg zadarska policija tereti da je 1991. sudjelovao u egzekuciji 43 civila i branitelja, pobjegao u Srbiju, što je proteklih dana potvrdio i Savo Štrbac, kontroverzni predsjednik dokumentacijskog centra Veritas, javlja Večernji.

– Poučen onim što se dogodilo Draganu Vasiljkoviću, Tadić je pobjegao u Srbiju. On je ovdje rođen, ima srpsko državljanstvo i u Srbiji se osjeća sigurno – kazao je Štrbac.

Podsjetimo, tada 32-godišnjak, izravno je odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao. Šešeljevac Zoran Tadić, porijeklom iz srbijanske Loznice od 1992. godine živi u Sydneyu u Australiji. Od 43 ubijene žrtve, 30 su bili civili, a 13 hrvatski branitelji.

Policija je izvijestila da je zbog “dobro odrađenog posla” Tadić dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. Sredinom 1992. godine vlasti ga premještaju u Beograd, a zatim i u Australiju čije državljanstvo ima.

Krvnik iz Škabrnje skriva se u Australiji Tadića sumnjiče da je je 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. Dobrovoljačkog voda, sastavljenog od dobrovoljaca iz Srbije i BiH te drugim paravojnim skupinama u zoru krenuo napasti Škabrnju. Nakon što su slomili otpor i uništili kuće, staje i crkve, Tadić je među prvima i praćen tenkovima krenuo u Ambar, a potom prema centru sela. Nasilno je iz skloništa izvlačio civile, mahom ženu, djecu i stare ljude. Prijetili su im oružjem, vrijeđali ih i fizički zlostavljali.

U 30 civila pucali su iz neposredne blizine. Djeda i baku Zorana Ražova (54) bodljikavom su žicom zavezali za konjsku zapregu i vukli ih dvorištem. Potom su ih ubili. Zoran ih je nakon 11 dana identificirao na razmjeni na Musapstanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...