Mirovinska reforma; Evo tko će u penziju sa 67 i kada će to oni koji studiraju do 24.

“Odlazak u mirovinu sa 67 godina u Hrvatskoj već postoji od 2014. godine, mi smo to cjelovitom mirovinskom reformom samo ubrzali na 2033. godinu”, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak na konferenciji za medije.

“Isto tako, postoji isntitut dugotrajnog osiguranika koji omogućava onima koji ranije ulaze na tržište rada, a to su naši građevinarci, naše blagajnice, gospođe u dućanima, da kada nakupe 41 godinu staža mogu u mirovinu sa 60. godina. Studenti koji studiraju do 24. godine moći će u mirovinu sa 65 godina”, dodao je Pavić.

Naglasio je da će “sa 67 godina u mirovinu će ići samo oni koji nisu uspjeli nakupiti 41 godinu staža”, prenosi N1.

“Zašto je to bitno? Bitno je jer prosječni hrvatski umirovljenik ima 30 godina i 2 mjeseca staža. Prosjek EU-a je 35 godina staža, prosjek Njemačke 37”, dodao je.

Hrvatska godišnje za mirovine daje 40 milijardi kuna, a 18 milijardi nedostaje. A ta će brojka samo rasti, rekao je Pavić. Bitno je stabilizirati sustav, pručuje.

“Imam roditelje i baku koji primaju male mirovine. Svjesni smo da su mirovine, ali i da nam nedostaje 18 milijardi. Moramo stabilizirati sustav da ne ugrozimo našu djecu i unuke”, kazao je.

Pohvalio je mirovinsku reformu za koju kaže da je “način stabilizacije javnih financija uz rast mirovina da bi se omogućio bolji život naših umorivljenika, a da se pritom ne ugrozi život naše djece i unuka”.

“Cilj je jasan – povećati mirovine. Već ove smo godine uspjeli povećati ih 6,3 posto, a one najmanje rasti će još 3,13 posto. Radimo da mirovine budu veće, uz očuvanje javnih financija. To je prepoznala i Europska komisija”, rekao je Pavić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...