Na meti istražitelja mogla bi se naći i psihijatrica koja je dala mišljenje da djeca mogu ostati u obitelji

I dalje se slaže mozaik koji je prethodio tragediji na Pagu. Što je spriječilo Centar za socijalnu skrb da oduzme djecu roditeljima, otkrila je prva žena stručne inspekcije, Štefica Karačić, u Dnevniku Nove TV u subotu.

“U cijeli postupak priložen je jedan dokaz psihijatra i procjena psihijatra da djecu ne treba odvojiti od roditelja nego da treba ići u jedan dugački postupak procjenjivanja i vidjeti što će se dalje događati”, rekla je Karačić za Dnevnik Nove TV.

Ravnateljica prozvanog centra za socijalnu skrb grada Zadra ni danas ne želi pred kamere. Odvjetnik obitelji koji je angažirao psihijatra temeljem čijeg nalaza su djeca ostala roditeljima o ovoj temi ne želi govoriti.

Psihijatrica koja je pak dala mišljenje da djeca mogu ostati u obitelji cijeli dan nije dostupna.

Utvrde li se propusti odvjetnik Veljko Miljević napominje kako bi se na meti istražitelja mogla naći i psihijatrica.

“Da li je službena osoba prekoračila svoje ovlasti,  nije postupila u granicama svoje ovlasti tj. donijela pogrešnu odluku, a pritom bila svjesna da ta odluka može biti pogrešna”, kaže Miljević.

Općinski sud na Pagu, koji je sudjelovao u cijeloj priči od 2015., više ne postoji. Pripojen je zadarskom na kojem kažu da ništa ne mogu komentirati jer nemaju službenu informaciju.

Odvjetnik oca koji je bacio djecu s balkona potvrdio nam je kako se njegov klijent i dalje brani šutnjom, a odluku o žalbi na istražni zatvor još nisu donijeli. Zakon u ovom slučaju jasan, branitelj za žalbu ima rok od tri dana koji počinje teći kada primi rješenje.

“Ako se bude žalio na rješenje o određivanju istražnog zatvora tada izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odlučuje o toj žalbi”, kaže Hrvoje Visković sa Županijskog suda u Zadru.

Otac ima pravo podnijeti žalbu i na rješenje državnog odvjetništva o pokretanju istrage u roku od osam dana.

Popravlja se zdravstveno stanje djece

Jedina dobra vijest u cijeloj ovoj mučnoj priči jest da je njihovo stanje iz dana u dan sve bolje. Postoji mogućnost da će najteže ozlijeđena djevojčica, koja je u Zagrebu, u ponedjeljak biti prebačena s intenzivne skrbi na bolnički odjel.

Preostalih troje djece u Zadru se oporavljaju prema očekivanjima. Uz majku, u nedjelju im se u bolnici pridružila i starija sestra. Njihov izlazak iz bolnice očekuje se već kroz nekoliko dana.

Bolnica je u stalnom kontaktu sa socijalnom službom i ne želi forsirati njihov izlazak, cilj je da izađu svi zajedno i da im se za prvu ruku pronađe prikladan smještaj.

Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar, potvrdio je da su djeca bolje. Evo, sad sam baš bio kod njih, oni se igraju, crtaju, pišu. Već se vesele, tako da smo potpuno zadovoljni njihovim oporavkom. S druge strane, mi redovito radimo kontrolne preglede i, kažem, zadovoljni smo kako to sve skupa dobro ide“, rekao je Karuc.

U ponedjeljak bi njihovo stanje u zadarskoj bolnici trebao procijeniti i klinički psiholog. I najteže ozlijeđenoj djevojčici u Zagrebu bi trebala biti pružena psihološka pomoć s obzirom na traumu koju je proživjela.

U Zadru se u ponedjeljak sastaje i Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb. Nakon što su otkriveni teški propusti, očekuje se da će na stolu imati izvješće o provedenim nadzorima, o čemu će najprije raspraviti, a onda i zatražiti očitovanje ravnateljice, čija je smjena predložena u petak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...